Volledig scherm
Elektriciteitscentrale in Obilic, Kosovo © AP/Beeldbewerking AD

Wekkergate opgelost: stroomnetwerk Servië en Kosovo weer in balans

'Wekkergate' is deels ten einde. De elektriciteitsnetwerken van Servië en Kosovo zijn weer in balans. Door een afwijking in de frequentie van het elektriciteitsnet op de Balkan liepen elektronische klokken in 25 landen, waaronder Nederland, minuten achter.

Veel elektrische klokken op bijvoorbeeld wekkers en huishoudelijke apparaten houden de tijd bij op basis van wisselstroom. Wanneer de stroomrichting net iets minder vaak dan 50 keer per seconde wisselt, zoals nu het geval was, gaan klokken achterlopen. Het 'verlies' bedraagt inmiddels zo'n zes minuten.

Servië moet, zoals afgesproken met Entso-E, het Kosovaarse stroomnet in evenwicht houden. Kosovo verbruikt alleen meer stroom dan het produceert, waarop Servië weigerde aan die verplichting te voldoen. Het gevolg van de elektroruzie was dat de stroom uit Europese, en dus ook Nederlandse, wandcontactdozen onder de benodigde 50 Hertz daalden.

Afwijkingen gestopt

Volgens de Europese organisatie van stroomnetbeheerders Entso-E hebben de netbeheerders in Servië en Kosovo ervoor gezorgd dat 'de afwijkingen die de frequentie beïnvloedden zijn gestopt'. Nu is het zaak om het tekort aan energie in het systeem op te lossen.

Europese netbeheerders, waaronder het het Nederlandse Tennet, eisten eerder deze week een einde aan 'Wekkergate'. Het euvel moest voor het weekend zijn opgelost. Met de maatregelen is de eerste stap gezet richting een definitieve oplossing voor de frequentieproblemen op het Europese stroomnetwerk, aldus Entso-E. 

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.