Volledig scherm
Julie Van Espen werd vermoord door de dakloze Steve B., nadat hij haar probeerde te verkrachten. © BELGA

Wél vluchtgevaarlijk: moordenaar van studente Julie keerde drie keer niet terug naar cel

Steve B., verdachte in de moordzaak van de Belgische studente Julie Van Espen, is na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004 drie keer tijdens verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. Dat blijkt uit het strafdossier van B., waarover Belgische media vandaag berichten.

In 2004 kreeg Steve B., veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor onder meer de verkrachting van een 58-jarige vrouw, een uitgaansvergunning voor een dag, maar hij dook pas een week later weer op. In 2006 bleef hij zeven maanden weg en in 2008 was hij twee maanden spoorloos.

Volgens Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen kreeg B. de uitgaansvergunningen met het oog op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij is gesanctioneerd voor het niet terugkeren en heeft zijn straf verder uitgezeten. ,,We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling’’, zegt Van de Vijver.

‘Niet vluchtgevaarlijk’

B. werd in juni 2017 voor een nieuwe verkrachting veroordeeld. Destijds oordeelde de rechter dat B. niet meteen naar de cel moest omdat hij ‘niet vluchtgevaarlijk’ was. Aangezien hij in beroep ging tegen de veroordeling heeft hij daar geen dag voor vastgezeten.

De 23-jarige Van Espen werd vorig weekend omgebracht toen zij per fiets op weg was naar een afspraak in Antwerpen. Haar lichaam werd maandag in het Albertkanaal gevonden. B. bekende eerder deze week dat hij haar heeft vermoord.

Afgelopen maandag werd het lichaam van Julie gevonden en Steve B. gearresteerd. Bekijk de beelden: