Volledig scherm
Julie Van Espen werd vermoord door de dakloze Steve B., nadat hij haar probeerde te verkrachten. © BELGA

Wél vluchtgevaarlijk: moordenaar van studente Julie keerde drie keer niet terug naar cel

Steve B., verdachte in de moordzaak van de Belgische studente Julie Van Espen, is na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004 drie keer tijdens verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. Dat blijkt uit het strafdossier van B., waarover Belgische media vandaag berichten.

In 2004 kreeg Steve B., veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor onder meer de verkrachting van een 58-jarige vrouw, een uitgaansvergunning voor een dag, maar hij dook pas een week later weer op. In 2006 bleef hij zeven maanden weg en in 2008 was hij twee maanden spoorloos.

Volgens Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen kreeg B. de uitgaansvergunningen met het oog op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij is gesanctioneerd voor het niet terugkeren en heeft zijn straf verder uitgezeten. ,,We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling’’, zegt Van de Vijver.

‘Niet vluchtgevaarlijk’

B. werd in juni 2017 voor een nieuwe verkrachting veroordeeld. Destijds oordeelde de rechter dat B. niet meteen naar de cel moest omdat hij ‘niet vluchtgevaarlijk’ was. Aangezien hij in beroep ging tegen de veroordeling heeft hij daar geen dag voor vastgezeten.

De 23-jarige Van Espen werd vorig weekend omgebracht toen zij per fiets op weg was naar een afspraak in Antwerpen. Haar lichaam werd maandag in het Albertkanaal gevonden. B. bekende eerder deze week dat hij haar heeft vermoord.

Afgelopen maandag werd het lichaam van Julie gevonden en Steve B. gearresteerd. Bekijk de beelden:

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.