Het marineschip Zr. Ms. Van Amstel.
Volledig scherm
Het marineschip Zr. Ms. Van Amstel. © ANP

Wellicht weer Nederlands marineschip naar Egeïsche Zee

Nederland wil na de zomer weer een marineschip sturen naar de Egeïsche Zee om mee te doen aan de operatie daar tegen mensensmokkel. Minister Jeanine Hennis (Defensie) is aan het kijken of dat mogelijk is, zo zei ze vandaag.

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Van Amstel is vanaf maart bezig met een operatie. Het was in NAVO-verband actief tussen Turkije en Griekenland in de strijd tegen de smokkel van migranten richting Europa. Hennis toonde zich een groot voorstander van handhaving van de missie. Bij het NAVO-bondgenootschap is geen einddatum afgesproken voor de activiteiten van het vlootverband in de Egeïsche Zee.

Verplaatst
Het schip verhuisde vorige week van de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije naar de Zuid-Italiaanse wateren. Het marineschip gaat daar de Europese grenzen bewaken en de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart brengen. Het ministerie van Defensie laat weten dat het schip in noodsituaties ook ingezet kan worden bij reddingsoperaties rond Italië en Malta.

De Van Amstel heeft de afgelopen drie maanden gepatrouilleerd tussen het Griekse eiland Chios en de Turkse kust. Zodra boten met vluchtelingen werden waargenomen, werd contact opgenomen met de Griekse en Turkse kustwacht om de migranten aan land te brengen.

De Van Amstel keert naar verwachting op 15 juli terug in Den Helder.