Volledig scherm
De Oegandese krant Red Pepper publiceerde een lijst met de namen van 200 'top-homo's'. Van sommigen waren ook een foto en persoonlijke details afgedrukt. © AP

Wereldbank stelt lening aan homofoob Oeganda uit

Oeganda krijgt voorlopig geen lening van 65 miljoen euro voor de gezondheidszorg van de Wereldbank. Het instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft uitbetaling van dat bedrag uitgesteld vanwege de omstreden antihomowet die president Yoweri Museveni van het Afrikaanse land onlangs ondertekende, zo maakte de Wereldbank donderdag bekend.

Het parlement van Oeganda nam de wet in december al aan. Mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, kunnen daarvoor een levenslange gevangenisstraf krijgen. Het is bovendien een misdaad om homo's en lesbiennes niet aan te geven.

Ongebruikelijke politieke maatregel
De maatregel van de Wereldbank is hoogst ongebruikelijk. Het instituut bemoeit zich doorgaans niet met de binnenlandse politiek die gevoerd wordt in de landen die het financieel steunt. 'We hebben dit project uitgesteld om nogmaals te bekijken of de ontwikkelingsdoelstellingen niet negatief worden beïnvloed door inwerkingtreding van deze wet', zo liet de Wereldbank weten.

Het invoeren van de wet leidde wereldwijd tot een storm van kritiek. Zo riep secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties Oeganda op de wet te herzien of in te trekken. Ook Nederland nam maatregelen. De ambassadeur van Oeganda werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloot 7 miljoen euro aan hulpgeld op te schorten. Het geld zou worden gebruikt om de justitiële sector in Oeganda te versterken.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.