Volledig scherm
Toeristen voor het wereldberoemde standbeeld de kleine zeemeermin. © EPA

Wereldberoemde Deense zeemeermin besmeurd met rode verf

De kleine zeemeermin, het wereldberoemde standbeeld in de Deense hoofdstad Kopenhagen, is met rode verf overgoten. ,,Ze is het slachtoffer van vandalisme'', meldt de Deense politie.

De actie lijkt het werk van activisten, die bij het standbeeld een tekst achterlieten: 'Denemarken, bescherm de walvissen van de Faröer Eilanden'. Volgens Deense media heeft de actie te maken met de jaarlijkse walvisjacht. Daarbij drijven de mensen op de Faröer Eilanden - een Deense archipel - walvissen naar ondiep water om ze vervolgens met lange messen dood te steken.

Het beeld - door kunstenaar Edward Eriksen in opdracht van bierbrouwer Carl Jacobsen werd gemaakt - is het beroemdste kunstwerk van Denemarken. Jaarlijks komen duizenden toeristen af op het beeld, dat geïnspireerd is op een personage uit een van de sprookjes van Hans Christian Andersen.

Het beeld was al eerder slachtoffer van vandalisme. In 2004 kreeg de kleine zeemeermin een burka om, uit protest tegen de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.