De initiatiefnemers van het internationale pandemieverdrag, EU-president Charles Michel (links) en WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Volledig scherm
De initiatiefnemers van het internationale pandemieverdrag, EU-president Charles Michel (links) en WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. © REUTERS

Wereldleiders pleiten voor internationaal pandemieverdrag

In een open brief die vandaag in tientallen kranten wordt gepubliceerd, pleiten 25 wereldleiders voor de totstandkoming van een internationaal pandemieverdrag. Ook demissionair premier Mark Rutte heeft het initiatief van EU-president Charles Michel en WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus ondertekend.

 1. Studie: zoogdieren kunnen ‘ademen’ via hun anus, mensen mogelijk ook
  10

  Studie: zoogdieren kunnen ‘ademen’ via hun anus, mensen mogelijk ook

  Zoogdieren kunnen zuurstof opnemen via hun anus, hebben Japanse wetenschappers ontdekt. Zij waren geïntrigeerd door hoe bepaalde zeedieren in noodsituaties via hun darmen ‘ademen’ en besloten te onderzoeken hoe dat bij zoogdieren zit. Muizen, ratten en varkens bleken bij experimenten via hun anus zuurstof in hun bloed te kunnen krijgen. Mogelijk is dat ook het geval bij mensen, aldus het onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd in het tijdschrift Med.
 1. Bandoneonist Carel speelde op bruiloft Máxima: 'Het liep op rolletjes'
  Play

  Bandoneo­nist Carel speelde op bruiloft Máxima: 'Het liep op rolletjes'

 2. Israëlische luchtaanval in Gaza vernietigt mediagebouw
  Play

  Israëli­sche luchtaan­val in Gaza vernietigt mediage­bouw