Volledig scherm
© ANP

'Wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica'

Dierproeven voor cosmetica moeten binnen vijf jaar wereldwijd verboden zijn, zoals in Europa al sinds 2004 het geval is. Dat zegt het Europese Parlement in een resolutie die vanmiddag met zeer grote meerderheid is aanvaard.

Veertien jaar ervaring met een Europees verbod op dierproeven en vijf jaar met een totaalverbod op de verkoop van niet-dierproefvrije producten hebben aangetoond dat de cosmetica-industrie er niet onder lijdt, aldus het EP: geen van de 2 miljoen banen waarvoor de industrie zelf vreesde is in gevaar gekomen.

Wel is gebleken dat de ban niet waterdicht is. Sommige cosmetica die buiten de EU op dieren zijn getest worden binnen Europa nog eens dierproefvrij getest en komen dan alsnog op onze markt, zo signaleert het Parlement.

Sluiproute

Europese regeringen, aldus de resolutie, moeten die sluiproute sluiten en een diplomatiek offensief inzetten op de 80 procent landen die dierproeven voor cosmetica nog steeds wel toestaan.

In die landen worden konijnen, cavia's, hamsters, muizen en ratten aan uiterst pijnlijke proeven onderworpen, enkel en alleen om mensen te behoeden voor huid- en oogirritaties.     

De resolutie moet goed vallen bij het Europese electoraat. Daarvan, blijkt uit EU-onderzoek, wil 90 procent meer Europese inzet voor een wereldwijd verbod.