Volledig scherm
De Japanse premier Shinzo Abe in een persconferentie © REUTERS

Wereldwijde veroordeling IS-onthoofding Japanse journalist

Leiders van verschillende landen hebben hun afkeer uitgesproken over de onthoofding van een Japanse journalist door Islamitische Staat.

Volledig scherm
Een beeld uit een eerdere video met Kenji Goto © ap

De Amerikaanse president Obama noemt de onthoofding 'een gruwelijke moord'. Hij sprak bewondering uit voor het verslaggeverswerk van Kenji Goto. Volgens Obama bracht hij daarmee de toestand van het Syrische volk onder de aandacht van de wereld. De Amerikaanse president prees de bijdrage van Japan aan 'vrede en welvaart in het Midden-Oosten en wereldwijd'.

De Japanse premier Abe sprak zijn diepe verontwaardiging uit over de onthoofding van Goto. Hij noemde de daad onmenselijk en liet weten dat zijn land niet zal buigen voor terrorisme. 'Ik zal de terroristen nooit vergeven', zei Abe. Japan wil samenwerken met andere landen om de daders te pakken.

De Britse premier David Cameron noemde IS in een reactie 'de belichaming van het kwaad, met geen respect voor een mensenleven'.

Tweede Japanner
De video waarop de Japanse gijzelnemer Kenji Goto wordt onthoofd door Islamitische Staat lijkt authentiek, zo meldt de de Japanse minister van Defensie Gen Nakatani vandaag. Het is de tweede keer deze week dat IS een Japanner onthoofdt.

IS publiceerde de video, waarin een gemaskerde man zijn mes op de keel van Goto zet, gisteravond. De VS doen onderzoek naar de echtheid van de video, laat een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad weten.


  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.