Volledig scherm
© Sygma via Getty Images

Wetenschappers komen er niet uit: is 18.000 jaar oude puppy een hond of een wolf?

In de zomer van 2018 vonden Russische wetenschappers een bevroren puppy in het oosten van Siberië. Ruim een jaar aan wetenschappelijk onderzoek heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd: het dier zou ongeveer 18.000 jaar oud zijn. Het is ook nog onduidelijk of het om een wolf of een hond gaat.

De puppy, die de naam ‘Dogor’ heeft gekregen, werd na de vondst intensief onderzocht door experts van het Zweedse ‘Centrum voor Paleogenetica’. Zij konden aan de hand van koolstofdatering achterhalen dat het beestje al ongeveer 18.000 jaar bevroren was voor de Russische wetenschappers hem vorig jaar vonden. 

Ook ontdekten ze dat de viervoeter waarschijnlijk zo'n twee maanden oud was toen hij stierf. De doodsoorzaak is (nog) niet ontdekt. Het is opvallend hoe goed het dier al die jaren is geconserveerd door het ijs. Het lichaam verkeert in uitstekende staat. De vacht, neus en in het bijzonder de tanden zijn gedurende de vele duizenden jaren heel goed bewaard gebleven in het permafrost.

Verder onderzoek

Onderzoekers dachten in eerste instantie dat Dogor een hond was, maar inmiddels begeeft men zich met die uitleg op glad ijs. Er zijn namelijk ook ontdekkingen gedaan die er mogelijk op wijzen dat het ingevroren dier een jonge wolf is geweest. Verder onderzoek moet uitwijzen of het dier een hond, een wolf of wellicht een mengeling  van beide diersoorten is geweest.