Volledig scherm
© getty

WHO: bestrijden ebola kost 325 miljoen euro

Er is zeker 430 miljoen dollar (325 miljoen euro) nodig, om de huidige ebola-uitbraak in Afrika te bedwingen. Dat blijkt uit documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nog geen twee weken geleden dacht de organisatie nog ongeveer 75 miljoen euro nodig te hebben voor de strijd tegen de ziekte, die inmiddels 1427 levens heeft geëist in met name Liberia, Sierra Leone, Guinee en Nigeria. Ook in Congo is de ziekte nu opgedoken; 2 mensen zijn zeker aan ebola overleden, nog eens 11 mensen zijn vermoedelijk gestorven aan het virus.

Isolatie
De WHO komt eind deze week met een plan voor de aanpak van de uitbraak. Duidelijk is wel dat meer dan de helft van het benodigde geld moet worden ingezet voor behandelingen, isolatie van de ziekte en speciale centra.

Overigens worden niet alleen inwoners van de genoemde landen getroffen; ook onder hulpverleners eist de ziekte zijn tol. Inmiddels zijn 120 van hen overleden aan ebola. Zondag nog overleed Abraham Borbor, een arts die werd behandeld met een experimenteel ebolamedicijn, zo maakte de regering van Liberia maandag bekend.