WHO: ebola-uitbraak is internationale crisis

videoDe Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt de uitbraak van het ebolavirus in Congo als een internationale noodsituatie. Het virus verspreidde zich deze week naar Goma, een miljoenenstad aan de grens. 

Sinds augustus vorig jaar stierven er ongeveer 1600 mensen aan de gevolgen van besmetting met het dodelijke virus. Experts vreesden al maanden voor uitbreiding naar Goma, een grote stad aan de grens met Rwanda. 

Nu de situatie als internationale crisis wordt beschouwd, moet er meer hulp komen in het gebied. Ook worden er strengere maatregelen genomen bij grenscontroles en vaccinaties. 
Tot voor kort bleef het uitbraakgebied beperkt tot het oosten van Congo, plus enkele besmettingen in buurland Oeganda. 

Vijfde keer

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een ‘internationale crisis’ uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen aan de uitbraak van ebola in Afrika. 

Volledig scherm
Een kind in Congo krijgt een vaccin tegen ebola. © REUTERS

Lees ook: De priester die Congo deze week in rep en roer bracht door het zeer besmettelijke ebola-virus naar de miljoenenstad Goma te brengen, is overleden.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.