WHO: nieuwe coronavariant zorgelijk, krijgt naam Omicron
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant die is ontdekt in Zuid-Afrika als zorgelijk bestempeld. De variant krijgt de naam Omicron, zoals ook eerdere varianten benoemd zijn met een letter uit het Griekse alfabet.
De variant is al aangetroffen in Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Malawi en Swaziland, maar ook bij reizigers in andere werelddelen. Voorlopig onderzoek laat volgens de WHO zien dat het virus met deze mutaties besmettelijker is dan eerdere varianten, terwijl de heersende Delta-variant al voor een besmettingsgolf in Europa en elders zorgt.
De nieuwe variant is goed op te sporen met huidige PCR-testen en er wordt verder onderzoek naar gedaan. De WHO vraagt landen daaraan bij te dragen, onder andere door snel nieuwe uitbraken met Omicron te melden. De organisatie roept burgers op zich aan al beproefde coronamaatregelen te houden, zoals regelmatig handenwassen, voldoende ventileren, afstand houden en mondkapjes dragen.
Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Joseph Phaahla zijn de reisbeperkingen onterecht en in strijd met de standaarden van de WHO. Hij zei dat eerste onderzoeken weliswaar erop wijzen dat de nieuwe variant mogelijk besmettelijker is, maar er vertrouwen in te hebben dat vaccins hun werk doen.
De variant komt voor zover bekend nog niet overal op de wereld voor. Donderdag waren bijna honderd gevallen met de coronavariant vastgesteld in Zuid-Afrika. Ook is de variant gevonden bij vier volledig gevaccineerden in Botswana en bij enkele reizigers die vanuit het zuiden van Afrika zijn aangekomen in Hongkong en Israël. In België is een vrouw besmet die geen link heeft met het zuiden van Afrika.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) had de nieuwe coronavariant B.1.1.529 ook als zorgelijk aangeduid.
Vliegverbod
Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. De maatregel moet de opmars vertragen van de nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus die in die contreien is opgedoken. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika. Vrijdagmiddag voegden onder meer Israël, Marokko, Rusland en Griekenland zich bij het rijtje landen dat geen reizigers meer wil ontvangen uit het zuiden van Afrika. EU-landen kwamen dat vervolgens gezamenlijk overeen. Canada en de Verenigde Staten sloten later aan. De VS weert vanaf maandag vluchten uit de zeven landen én uit het aan Mozambique grenzende Malawi, zo maakte het Witte Huis bekend.
Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor eigen burgers, die in sommige landen na een reis in het zuiden van Afrika thuis in quarantaine moeten. Ook buiten Europa nemen steeds meer landen maatregelen. Zo voeren bijvoorbeeld Singapore, Maleisië en Bahrein eveneens reisbeperkingen in.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
‘Fantastisch’ en ‘een lichtpuntje': Rutte komt op voor slachtoffers huiselijk geweld
‘Een lichtpuntje in de persconferentie’ en: ‘fantastisch'. Experts die zich bezighouden met huiselijk geweld zijn dolblij dat premier Rutte opriep te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten. -
video
Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij
De coronaregels worden weer strenger, nu het aantal besmettingen de pan uitrijst. Vanaf zondag moeten we weer vaker thuisblijven en is 's avonds uit eten gaan er niet meer bij. Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
met video
Een van de rijkste mensen ter wereld beschuldigd van ‘grootste oplichting in bedrijfsgeschiedenis’
In de lijst met rijkste mensen ter wereld schoot de Indiase zakenman Gautam Adani (60) pijlsnel omhoog. Maar nu beschuldigt het bekende Amerikaanse onderzoeksbureau Hindenburg Research de ondernemer in een rapport van de ‘grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis’. -
Omgekomen slachtoffers mesaanval in Duitse trein waren tieners
De twee personen die gisteren bij een mesaanval in een Noord-Duitse trein zijn gedood, waren 16 en 19 jaar oud en kwamen naar het zich laat aanzien uit de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, zo heeft de politie laten weten. Zeven anderen raakten gewond.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUMLeopard 2
Russische tanks die nu naar front gaan ‘maken geen kans tegen de tank waar Oekraïne om vraagt’
Oekraïne vraagt al weken om hypermoderne westerse tanks, zoals de Duitse Leopard 2. Bij de Nederlandse krijgsmacht snappen ze waarom. Wil je iets forceren, dan is de tank onmisbaar. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.