Volledig scherm
© AP

WHO wil haast maken met ontwikkeling nieuwe antibiotica

Er moet haast worden gemaakt met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica om zeker twaalf bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden voor veel geneesmiddelen. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die overheden oproept snel in actie te komen.

,,Als we het alleen overlaten aan vrijemarktpartijen, worden de nieuwe antibiotica die we het hardst nodig hebben niet op tijd ontwikkeld'', zei een woordvoerster van de WHO maandag in een telefonisch gesprek met journalisten. Ze waarschuwde dat antibioticaresistentie 'alarmerende proporties' heeft bereikt.

De Nederlandse minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde eind vorig jaar al aan miljoenen te willen uittrekken voor onderzoek naar nieuwe antibiotica. Marie-Paule Kieny, die zich binnen de WHO bezighoudt met ontwikkeling en innovatie, vindt dat alle landen dat voorbeeld zouden moeten volgen. ,,Net nu die investeringen het hardst nodig zijn, is er nauwelijks geld beschikbaar'', zei ze.

Steeds meer bacteriën zijn resistent geworden tegen antibiotica. Eenvoudig te genezen ziektes kunnen daardoor weer levensbedreigend worden. Infecties als tuberculose en gonorroe zijn al onbehandelbaar geworden. Volgens het WHO dreigt dat voor nog veel meer ziektes.