Volledig scherm
Joko Widodo. © AP Photo/Dita Alangkara

Widodo officieel winnaar presidentsverkiezing Indonesië

In de presidentsverkiezing van april heeft het huidige staatshoofd van Indonesië, Joko Widodo, 55,5 procent van de stemmen gekregen. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de stembusgang die de kiescommissie vanavond bekend heeft gemaakt, ruim een maand na de verkiezingen.

De uitdager van Widodo, oud-generaal Prabowo Subianto, kreeg 44,5 procent van de stemmen. Kort na de presidentsverkiezing op 17 april had Widodo de overwinning al opgeëist op basis van de resultaten van peilingbureaus, terwijl ook zijn tegenstander Subianto de overwinning opeiste.

Widodo staat bekend als een gematigde hervormer. In de aanloop naar de presidentsverkiezing spande hij zich in om ook conservatieve kiezers aan zich te binden. De president ging op pelgrimstocht naar Mekka en koos de uiterst conservatieve Ma’ruf Amin als zijn vicepresident.

De verkiezingen in Indonesië waren een enorme klus, met 193 miljoen stemgerechtigden die naar 800.000 stembureaus gingen. Bij de telling van de stemmen zouden, volgens de kiescommissie van het land, meer dan 270 mensen zijn gestorven door uitputting. De medewerkers moesten in de dagen na de stemming nachtenlang zonder pauze doorwerken om de stemmen te tellen. Meer dan 2000 medewerkers werden ziek door het lange werk, vaak in hete ruimtes.

Volledig scherm
Uitdager Prabowo Subianto. © REUTERS
Volledig scherm
President Joko Widodo (links) met vice-president Ma'ruf Amin. © AP
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.