Volledig scherm
Joko Widodo. © AP Photo/Dita Alangkara

Widodo officieel winnaar presidentsverkiezing Indonesië

In de presidentsverkiezing van april heeft het huidige staatshoofd van Indonesië, Joko Widodo, 55,5 procent van de stemmen gekregen. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de stembusgang die de kiescommissie vanavond bekend heeft gemaakt, ruim een maand na de verkiezingen.

De uitdager van Widodo, oud-generaal Prabowo Subianto, kreeg 44,5 procent van de stemmen. Kort na de presidentsverkiezing op 17 april had Widodo de overwinning al opgeëist op basis van de resultaten van peilingbureaus, terwijl ook zijn tegenstander Subianto de overwinning opeiste.

Widodo staat bekend als een gematigde hervormer. In de aanloop naar de presidentsverkiezing spande hij zich in om ook conservatieve kiezers aan zich te binden. De president ging op pelgrimstocht naar Mekka en koos de uiterst conservatieve Ma’ruf Amin als zijn vicepresident.

De verkiezingen in Indonesië waren een enorme klus, met 193 miljoen stemgerechtigden die naar 800.000 stembureaus gingen. Bij de telling van de stemmen zouden, volgens de kiescommissie van het land, meer dan 270 mensen zijn gestorven door uitputting. De medewerkers moesten in de dagen na de stemming nachtenlang zonder pauze doorwerken om de stemmen te tellen. Meer dan 2000 medewerkers werden ziek door het lange werk, vaak in hete ruimtes.

Volledig scherm
Uitdager Prabowo Subianto. © REUTERS
Volledig scherm
President Joko Widodo (links) met vice-president Ma'ruf Amin. © AP