Wie is die ‘Piet Boet-etsch-etsch’, die het zo goed doet bij de Amerikaanse voorverkiezingen?

VIDEOPete Buttigieg is onverwacht naar voren geschoven in de race om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. In Iowa won de al een beetje afgeschreven burgemeester tot veler verrassing meer gedelegeerden dan favoriet Bernie Sanders. En dus moeten Amerikanen en de media opnieuw leren om de naam goed uit te spreken van de zoon van een Maltese immigrant.

Zo moeilijk is het niet. Buttigieg heeft vorig jaar al stickers en T-shirts laten drukken met de uitspraak van zijn naam; ‘Boot-edge-edge’ klinkt dat op zijn Engels, zeg maar ‘Boet-etsch-etsch’ op zijn Nederlands en dan dat etsch-etsch aan elkaar plakken en sneller uitspreken dan Boet. Toch lastig. Zelf merkte hij ooit op dat zijn naam door anderen al op 167 verschillende manier was uitgesproken. Van Bodicheck tot Butt and Egg. Laat maar zitten denk je dan misschien als Democratische kiezer, ik stem wel op Warren, Sanders of Biden. Makkelijke, vertrouwde namen. Niet dus.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”