Wie is het klimaatmeisje Greta Thunberg?

videoOok in Nederland volgen scholieren donderdag het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg (16), die al sinds de zomervakantie staakt voor het klimaat. Maar wie is zij? Een eigengereide klimaatmessias? Of de marionet van haar markante familie en een Zweedse pr-agent?

Volledig scherm
Greta Thunberg, afgelopen vrijdagochtend voor het Zweedse parlement © Annemieke van Dongen

In haar roze skibroek, met twee mutsen op haar hoofd, zakt Greta Thunberg neer in de donkerste hoek van een koffietentje in de Västerlånggatan, de hoofdstraat van het oude Stockholm. ,,Even ontdooien’’, zegt ze verdedigend, als ze ontdekt dat ze per ongeluk naast een verslaggever is neergeploft.

Het is vrijdagochtend half tien en de jonge klimaatactiviste heeft al twee interviews achter de rug. Het was nog donker en ijskoud, toen ze vanochtend om acht uur haar kartonnen Skolstrejk för Klimatet-protestbord in een sneeuwhoop voor het Zweedse parlement plantte.

Meteen kwamen de eerste van vele volwassen klimaatactivisten op haar af. Ze wilden met haar praten, samen op de foto. Voorbijgangers vroegen om een selfie. Elke beweging werd ondertussen gefilmd door een Duitse cameraploeg.

Uitdrukkingsloos stond Greta iedereen te woord. Staccato de boodschap herhalend die ze al voor zo veel camera’s heeft verkondigd. ,,Ja, ik ga hiermee door. Tot Zweden aan de Parijsdoelen voldoet. Ja, al duurt dat jaren.’’

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.