Volledig scherm
Veel buitenlandse slachtoffers verbleven in het Shangri-La Hotel in Colombo. © AP

Wie zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka?

Sri Lanka treurt na de bomaanslagen om de 321 doden en zo'n 500 gewonden. De meeste slachtoffers komen uit het land zelf. Zij woonden een van de paasvieringen bij in de kerken die werden getroffen. Ook zo'n 32 buitenlanders overleefden de aanvallen niet. Bij 45 van de 310 doden gaat het om kinderen. Dit is wat we over de slachtoffers weten. 

Nederland

Bij de aanslagen zijn drie Nederlanders omgekomen. Een moeder (48) en dochter (12) werden vandaag pas geïdentificeerd. Het derde Nederlandse slachtoffer is een Nederlandse vrouw van 54 jaar. Monique was op vakantie met haar echtgenoot en drie zoons. Een van de kinderen raakte gewond. De omgekomen Nederlandse woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze had een kamer geboekt in het Cinnamon Grand, een zeer luxe vijfsterrenhotel in hartje Colombo, dichtbij het World Trade Center en het nationaal museum. Tijdens haar verblijf in het Cinnamon Grand werd ze het slachtoffer van een zelfmoordterrorist toen hij aanschoof in de rij voor het paasontbijt. Monique en haar echtgenoot Lewis hadden een grote donatie gedaan aan een lokaal ziekenhuis voor de bouw van een kinderafdeling. Zij zouden bij de opening van de afdeling aanwezig zijn, deze stond gepland op een dag later.

Denemarken

Volledig scherm
Anders Holch Povlsen en zijn vrouw verloren drie van hun vier kinderen in het Shangri-la Hotel in Colombo. © AFP

Drie van de vier kinderen van de Deense miljardair Anders Holch Povlsen (46) zijn omgekomen bij de terreuraanslagen in Sri Lanka. Ze verbleven in het Shangri-la Hotel in Colombo. Povlsen is de grootste aandeelhouder van kledingretailer Asos en eigenaar van de keten Bestseller. Onder Bestseller vallen merken als Vero Moda en Jack & Jones. De leeftijden en de namen van Povlsens kinderen die gestorven zijn, zijn nog niet meegedeeld. Ooggetuige Kieran Arasaratnam vertelde gisteren al aan de BBC dat hij ,,een Deense vrouw die drie kinderen verloor” had gezien. ,,Bid voor mij, bid voor mij”, riep ze. De ouders overleefden de terreuraanval.

Groot-Brittannië

Volledig scherm
Anita Nicholson en haar zoon Alex kwamen bij de bomaanslag om het leven. © Facebook

De Britten verloren acht landgenoten bij de aanslag. Onder hen de Britse advocate Anita Nicholson (42) en haar 11-jarige zoon. Ze stonden in de rij voor het ontbijt van het Shangri-la hotel toen de zelfmoordterrorist zijn bom liet afgaan. Vader Ben (43) overleefde de explosie. Het is nog onduidelijk waar hun dochter Annabel is. De advocate werkte in Singapore voor een bedrijf in de mijnindustrie.

Sri Lanka

Volledig scherm
Shantha Mayadunne maakte vlak voordat het mis ging in het Shangri-La Hotel deze foto tijdens het paasontbijt. © AD

Veruit de meeste van de 290 slachtoffers kwamen om het leven bij de paasvieringen in de kerken. Maar ook in de luxe hotels vielen doden, onder hen de bekende Sri Lankaanse tv-kok Shantha Mayadunne. Ze zat net samen met haar familie aan de paasdis in het luxueuze Shangri-La Hotel in hoofdstad Colombo toen de hel losbarstte. Even voor de explosie had ze nog een prachtige foto van het gezamenlijk paasontbijt op Facebook gepost.
Vlak daarna besliste een zelfmoordterrorist om zich op te blazen en meerdere levens te verwoesten. Shantha Mayadunne, die verschillende kookprogramma’s had op de nationale tv, en haar dochter Nisanga zouden het niet overleven. Ook drie medewerkers van het hotel kwamen om het leven. Het Cinnamon Grand Hotel verloor vier medewerkers die in het restaurant aan het werk waren.

Verenigde Staten

Volledig scherm
Dieter Kowalski had er zin in om voor zijn werkgever een klus te doen in Sri Lanka, maar kwam vlak na aankomst om het leven bij de aanslag. © Facebook

,,And the fun begins. Ik hou van deze zakentripjes. 24 uur vliegen. Zie je snel Sri Lanka!”, postte Dieter Kowalski nog op zijn Facebook voordat hij in Denver op het vliegtuig stapte. Gisteren maakte het bedrijf waarvoor hij op pad  was bekend dat hun collega bij de verschrikkelijke aanslag om het leven is gekomen.  ,,Dieter was net gearriveerd in het hotel waar de afgelopen jaren al zoveel van onze collega's verbleven en werd gedood bij de explosie”, schreef directeur John Fallon van het bedrijf Pearson, dat wereldwijd lespakketten aanbiedt, aan zijn medewerkers.

India

Uit India  zijn in totaal acht mensen om het leven gekomen. Het gaat onder meer om zeven politici van één partij maakte de regeringsleider van de Indiaase staat Karnataka bekend. De groep was net aangekomen in het Shangri-La Hotel en direct aangeschoven voor het ontbijt toen de allesvernietigende bom afging. In dit hotel kwam ook de 58-jarige Razeena uit India om het leven. De vrouw reisde met haar echtgenoot naar Sri Lanka om vakantie te vieren en familie te bezoeken. Ze werd buiten het hotel gedood kort nadat ze was uitgecheckt bij het Shangri-La. Ze stond op het punt om naar Dubai te vliegen waar ze woont, meldt The New Indian Express.

Zwitserland

Een 60-jarige man en zijn 55 -jarige echtgenote uit Bern zijn ook om het leven gekomen bij de bomaanslag, melden Zwitserse media. De twee runden een kiosk in de hoofdstad. Ze waren met hun zoon in Sri Lanka. Hij is gewond geraakt. 

Bangladesh

De 8-jarige kleinzoon van een prominente politicus uit Bangladesh kwam om het leven toen hij met zijn familie op vakantie was in Colombo. Zayan Chowdhury zat samen zijn vader aan het ontbijt, melden kranten in Bangladesh. Zijn moeder en broertje waren nog op de hotelkamer toen de bom afging.

Turkije

De twee Turkse vrienden Serhan Selçuk Nariçi en Yiğit Ali Çavuş werkten in Sri Lanka als engineer. Ze zouden volgens de nieuwssite Haberport voor het ontbijt naar een hotel zijn gegaan toen ze dodelijk gewond raakten.

Australië 

Twee gezinsleden uit één Australische familie kwamen om. Volgens de Australische premier Scott Morrison woonden ze in Sri Lanka.

Japan

De Japanse Kaori Takahashi woonde in Sri Lanka en werd dodelijk getroffen toen ze met haar echtgenoot en kind aan het ontbijt zat in een restaurant, meldt de Japanse nieuwssite Kyodo News.

China

De staatsomroep heeft bekend gemaakt dat er twee Chinezen zijn omgekomen. Nadere details zijn niet bekend.

Portugal

Een inwoner van Portugal is om het leven gekomen. Onbekend is om wie het gaat.