Volledig scherm
Napolitano © ap

'Wijzen' in Italië zoeken oplossing politieke impasse

Twee commissies van elk vijf 'wijze' mensen gaan dinsdag aan de slag om een oplossing voor de politieke impasse in Italië te vinden. De commissies zijn een initiatief van president Giorgio Napolitano.

Ruim vijf weken na de parlementsverkiezingen is er nog altijd geen regering. De leider van de centrum-linkse Democratische Partij (PD) gaf donderdag zijn poging om een regering te vormen op. Volgens hem werken de andere partijen niet mee om het Zuid-Europese land aan een stabiele regering te helpen. De PD heeft wel een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat.

De ene commissie van 'wijzen' zal zich vooral met het politieke systeem bezighouden, waaronder het kiesstelsel. Daarin zijn volgens het Italiaanse persbureau ANSA onder anderen Luciano Violante, oud-voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, en europarlementariër Mario Mauro vertegenwoordigd. De commissie telt vier leden.

De tweede commissie van zes leden werkt economische en sociale hervormingen uit. Hiervan maken onder anderen deel uit directeur Enrico Giovannini van het Italiaanse bureau voor de statistiek en Salvatore Rossi, die in het bestuur van de centrale bank zit.

De 87-jarige Napolitano zal de eerste zittingen van de commissies zelf leiden. Het is de bedoeling dat het werk van de commissies uitmondt in een soort basisprogramma voor een nieuwe regering.