Wilders: De minister moet zich kapotschamen en opstappen, wegwezen!

Aanslag UtrechtHet kabinet zal ‘volle verantwoordelijkheid’ afleggen rond de aanslag gistermiddag in Utrecht, maar eerst moeten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ‘alle ruimte krijgen’ om onderzoek te doen. Dat zegde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders vroeg vanmiddag een debat aan, dat vandaag nog zou moeten plaatsvinden, maar vond geen Kamermeerderheid. 

Zowel de coalitie- als oppositiepartijen zitten met veel vragen over de aanslag. Zo is het motief van schutter Gökmen Tanis nog onduidelijk, en dus ook de vraag of er nou sprake was van een terroristische aanslag. Een aantal oppositiepartijen vindt dat premier Rutte ‘de angst vergrootte’ door die mogelijkheid naar buiten te brengen. Ook zitten de partijen met vragen over de achtergrond van Tanis, specifiek of hij wel op vrije voeten had mogen zijn, gezien zijn strafblad. 

Veel antwoorden kwamen er nog niet. Grapperhaus benadrukte dat het onderzoek nog in volle gang is, en dat hij daarom nog weinig kon zeggen. Wel zegde hij ‘transparantie’ over de zaak toe. Hij zal zoveel mogelijk informatie delen met de Kamer, voor zover dat kan. 

Alertheid

Ook beloofde Grapperhaus ‘nog meer alertheid.’Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak ‘onder het tapijt probeert te vegen.’ Wilders eist het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie, dat zich niet heeft verzet tegen vrijlating van Tanis. ,,Wat een schandelijke verklaring, de minister moet zich kapotschamen’’, zei hij fel. 

Volledig scherm
Geert Wilders © ANP

De PVV-leider wil vandaag nog een debat met de minister, waarin hij een motie van wantrouwen wil indienen tegen de bewindsman. Hij vond een weliswaar Kamermeerderheid aan zijn zijde voor een debat, alleen niet om dat vandaag nog te houden. ‘Godsgeklaagd’, oordeelde Wilders, die de VVD verweet politiek te bedrijven met moorden. 

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wilde van Grapperhaus weten waarom er niet sneller informatie werd gedeeld over de slachtoffers. ,,Denkt de minister niet dat als dat wel was gedaan, er veel sneller duidelijkheid zou zijn geweest over wat er is gebeurd?’’ Grapperhaus benadrukte dat de gebruikelijke procedure is gevolgd, en dat dergelijke informatie vanwege privacyoverwegingen niet zomaar kan worden gedeeld. ,,Het belang van de slachtoffers weegt daarbij vele malen zwaarder dan het belang van nieuwsgaring.’’

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.