Volledig scherm
Aanhangers van AfD roepen vanaf het balkon van hun overwinningsfeestje naar demonstranten. © EPA

Wilders feliciteert AfD na winst Duitse verkiezingen

Geert Wilders heeft op Twitter de rechts-populistische partij AfD gefeliciteerd na de Duitse parlementsverkiezingen. Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag volgens de exitpolls 13,5 procent van de stemmen gehaald en komt daarmee in de Bondsdag.

,,Gefeliciteerd, Frauke Petry en AfD", schreef Wilders op Twitter. Hij stuurde ook een retweet van de AfD-partijvoorzitter die Ghandi citeert: ,,Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan bestrijden ze je en dan win je." Ook de Franse extreemrechtse Marine le Pen stuurt op Twitter felicitaties aan de AfD ,,Een nieuw teken dat de Europese volken ontwaken.” Vlaams Belang zegt in een reactie dat de uitslag een 'krachtige veroordeling van de 'open grenzen'-politiek' is. 

De AfD is zondag de twee na grootste partij geworden en komt voor het eerst in het Duits parlement. De andere partijen willen niet samenwerken met de rechts-populisten en AfD komt daarmee in de oppositie terecht. De partij beloofde haar aanhangers zondag ‘opbouwende oppositie’ te gaan voeren. De partij werd in 2013 opgericht door eurosceptici die zich vooral tegen de euro en het economisch beleid van Berlijn en Brussel keerden. De partij is sindsdien na een serie interne ruzies naar populistisch rechts opgeschoven en keert zich vooral tegen immigratie.

'Europese Joden bezorgd'

Demonstranten zijn zondag naar het overwinningsfeestje AfD in Berlijn getrokken. Naar schatting hebben zich zo'n honderd mensen verzameld voor het gebouw aan de Berlijnse Alexanderplatz waar de AfD-aanhangers hun verkiezingssucces aan het vieren zijn. De politie is al met een groot team ter plaatse. Op het plein worden onder meer leuzen tegen de AfD gescandeerd.

De organisatie Europees Joods Congres zegt in een verklaring bezorgd te zijn over de winst van AfD. ,,Sommige standpunten die de partij tijdens de verkiezingscampagne heeft verkondigd, hebben een alarmerend hoge intolerantie. Dat is decennialang niet gezien in Duitsland, en baart de Duitse en Europese Joden grote zorgen.” Het Joods Wereldcongres gruwt van de intrede in het Duitse parlement van AfD. Voorzitter Ronald Lauder spreekt van 'een schandelijke reactionaire beweging, die aan het ergste uit het verleden van Duitsland herinnert en verboden zou moeten worden'.

Volledig scherm
Politie en demonstranten bij het AfD-feestje in Berlijn. © REUTERS