Volledig scherm
© afp

Wilders stuurt steunbetuiging naar Pegida-aanhangers

UpdateAanhangers van anti-islambeweging Pegida hebben vanmiddag in Dresden gedemonstreerd, zoals aangekondigd. Het was de eerste demonstratie na het terugtreden van leider en oprichter Lutz Bachmann afgelopen woensdag. Hij kwam onder vuur te liggen door een Hitlerimitatie. Wilders stuurde een steunbetuiging, die werd voorgelezen.

Volgens de politie waren er ongeveer 17.300 Pegida-aanhangers op de been. De organisatie rekende op 25.000 mensen. Zoveel waren er bij de vorige demonstratie twee weken geleden, een record.
Tegelijkertijd waren er zondagmiddag drie tegendemonstraties in de Oost-Duitse stad met in totaal zo'n 5000 mensen. Een grote politiemacht hield beide partijen uit elkaar.

PVV-leider Geert Wilders stuurde een steunbetuiging naar Pegida in Dresden. Die zou zijn voorgelezen door een man uit Utrecht die al vaker bij de manifestaties van Pegida heeft gesproken, 'Ed der Holländer'. ,,Het is werkelijk fantastisch wat hier in Dresden gebeurt. Dresden laat zien hoe het moet. Heel Europa kijkt naar jullie. Jullie staan niet alleen. Jullie zijn deel van iets veel groters'', luidde een deel van de tekst.

Concert
Normaal gesproken demonstreert Pegida op maandagavond. Vorige week ging de betoging niet door, omdat er met aanslagen was gedreigd. Morgen is er een gratis concert in Dresden, 'Open en bont - Dresden voor iedereen'. Artiesten als Herbert Grönemeyer en de band Keimzeit demonstreren tegen de ideeën van Pegida. De organisatie van de Pegidamars zei dat zijn aanhangers daar ook naartoe moeten kunnen.

Pegida ontstond in oktober in Dresden. De Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland (Europa) keert zich tegen buitenlandse invloeden en buitenlanders in Duitsland, vooral islamitische.