Volledig scherm
Met dergelijke posters probeert Australië asielzoekers af te schrikken. © Gov. Australia

Wilders: we moeten Australisch voorbeeld volgen

De bootvluchtelingen op de Middellandse Zee moeten gewoon allemaal terug, betoogde Geert Wilders van de PVV vandaag in een debat over het onderwerp. We moeten volgens hem het voorbeeld van Australië volgen. Dat stuurt volgens de PVV-voorman alle vluchtelingen terug het water op en stelt daarvoor goede boten ter beschikking.

Wilders kreeg meteen bakken met kritiek over zich heen van andere partijen, die hem harteloosheid verweten en benadrukten dat de vluchtelingen niet voor hun lol in de gammele boten stappen.

Alexander Pechtold van D66 wees er ook op dat landen in de regio veel mensen opvangen. ,,In Libanon is 25 procent van de bevolking vluchteling.'' Dat zou volgens hem hier neerkomen op 4 miljoen vluchtelingen.

Wilders beseft dat de mensen slachtoffers van gewetenloze mensensmokkelaars zijn, zei hij. ,,Niemand wil dat die mensen verdrinken.'' Maar ze zullen blijven komen als ze een kansje zien om in Europa te komen, betoogde Wilders.

Volledig scherm
Een poster als tegenreactie © www.irishcentral.com

Australisch model
Wilders refereerde aan het ultra-restrictieve asielbeleid van Australië, waarin geen enkele vluchteling meer wordt toegelaten. Daarnaast wordt geprobeerd om vluchtelingen af te schrikken met opzienbarende posters.

De Australische premier Abbott, leider van een constructief-liberale regering, denkt als volgt: ,,De enige manier om nog meer doden te voorkomen, is door de boten te stoppen". Abbott zei dit maandag als reactie op de omgekomen vluchtelingen in de middellandse zee, afgelopen week. Volgens Abbott is het belangrijk dat Europa 'zeer krachtig beleid formuleert'.

In strijd met internationaal recht
De VN vindt dat het beleid van Australië in strijd is met het internationale recht. De situaties in de vluchtelingenkampen, die trouwens bijna allemaal buiten Australië liggen, is volgens de VN zó slecht dat ze het VN-folterverdag schenden. Abbott wordt naar eigen zeggen 'kotsmisselijk van het feit dat hij steeds door de VN de les wordt gelezen'.

Abbott krijgt ook van Australische inwoners veel kritiek op zijn rigoureuze beleid. Sommige Australiërs spreken van mensonterende omstandigheden. Daarnaast wordt vaak het argument gevoerd dat Australië van oorsprong een land is van migranten, en dat iedereen die een tweede kans verdient, welkom moet zijn.