Volledig scherm
Willem-Alexander en Máxima in Australië © epa

Willem-Alexander krijgt bijzondere foto in Australië

Koning Willem-Alexander kreeg in de eerste uren van het staatsbezoek dat hij samen met Máxima aan Australië brengt een aangename verrassing: een foto die bijna 20 jaar geleden van hem is gemaakt, tijdens het uitoefenen van één van zijn grootste hobby's, duiken.

Volledig scherm
Willem-Alexander en Máxima tijdens hun bezoek aan de Shipwreck Galleries © anp

Het staatsbezoek van de koning en koningin begon vanochtend in Perth. Het is niet de eerste keer dat Willem-Alexander West-Australië bezoekt. Als kroonprins was hij er in 1997 ook al, deels voor werk en gedeeltelijk als privé-bezoek.

Hij dook toen bij Beacon Island naar resten van het daar in 1629 vergane Nederlandse schip Batavia. De scheepswrakkenfotograaf van het maritieme museum in Perth, Patrick Baker, maakte daar destijds beelden van. 

Wrakstukken
Die zag de vorst nooit, tot nu. Vanochtend, toen Willem-Alexander en Máxima de indrukwekkende wrakstukken van de Batavia in de 'Shipswreck Gallery' in Perth bezochten, werd Baker naar voren geroepen door de curator van dat museum.

Die legde uit dat hij de foto aan Willem-Alexander zal overhandigen. ,,Maar dat is fantastisch," reageerde de koning. En direct daarna, met een stevige grijns: ,,U bent trouwens niets veranderd."

Het koningspaar werd bij de start van het staatsbezoek in Perth onthaald met een Welcome to Country-ceremonie door aboriginals. Ze dansten, maakten muziek en er werden sandelhoutbladeren gerookt in schalen. Een ritueel dat voor reiniging moet zorgen.

Vanmiddag ontvangen ze in de Sandalford Winery leden van de immense Nederlandse gemeenschap in Perth.