Volledig scherm
Didier weet de overvallers met succes zijn vapewinkeltje uit te werken © Beelden beveiligingscamera

Winkelier bluft domme overvallers met succes af: Kom straks maar terug!

Pure bluf, meer had de eigenaar van een vapeshop in het Belgische Montignies-sur-Sambre niet nodig om zes overvallers zijn dampwinkeltje uit te krijgen. Dat het zestal voor de toonbank niet al te snugger was, had uitbater Didier al snel in de smiezen. Dat de rovers regelrecht in de armen van de politie zouden lopen, had hij niet kunnen vermoeden.

Omstreeks drie uur ’s middags wandelen op zaterdag zes overvallers de e-sigarettenwinkel van Didier binnen. Twee van hen tillen hun shirt op en laten hun wapens zien. Ze eisen dat de winkelier zijn kassa leegt, terwijl anderen hun zakken vullen met flesjes vapevloeistof.

Didier laat zich niet uit het veld slaan en bijt de mannen toe: ,,Wie pleegt er nu een overval om drie uur ’s middags? Dat is alsof je ’s ochtends om vijf uur een krantwinkel overvalt.’’ Hij overbluft zijn belagers door voor te stellen om later terug te komen. ,,Je moet me om 18.30 uur overvallen! Als je vanavond terugkomt, kun je wel 1.000 euro of meer buitmaken.’’ 

‘Geen grote lichten’

Volledig scherm
Zodra de overvallers terugkeren, staat de politie voor hen klaar © Beelden beveiligingscamera

Zijn voorstel klinkt de goedgelovige heren als muziek in de oren, waarop de zes braaf naar buiten lopen. Logischerwijs seint Didier subiet de politie in, maar die is er niet van overtuigd dat het clubje terug zal keren. ,,Ik denk van wel’’, verzekert de verkoper, die de indruk had dat de zes geen ‘grote lichten’ waren.

Didier krijgt gelijk als de overvallers, die klaarblijkelijk ook geen klok kunnen kijken, te vroeg weer in de winkel staan. Van politie is op dat moment nog geen sprake en dus moet hij tijd winnen. ,,Jullie moeten een horloge kopen, het is half zes en geen half zeven. Wegwezen!’’, bluft hij voor een tweede keer met succes.

Gendarmerie paraat

Gedwee blazen de gauwdieven opnieuw de aftocht. Zodra ze terugkeren, staat de gendarmerie wel paraat. Een van de mannen wordt direct in de kraag gevat. Vijf anderen weten te ontkomen, maar worden later alsnog opgepakt. De overvallers riskeren meerdere jaren cel, schrijft Het Laatste Nieuws. Een minderjarige dader is in een jeugdinrichting geplaatst.

Ondanks de goede afloop is Didier zich ervan bewust dat hij een groot risico heeft genomen. ,,Voor hetzelfde geld had ik de kogel kunnen krijgen’’, verzucht hij. Om herhaling en represailles te voorkomen heeft hij nu extra bewakingscamera’s in zijn zaak laten installeren.