Volledig scherm
President Xi Jinping en Barack Obama worden vergeleken met Winnie de Poeh en Teigetje.

Winnie de Poeh in de ban om gelijkenis met Chinese president

Er lijkt geen plek meer te zijn voor Winnie de Poeh in China. Op social media worden berichten met de naam en sommige afbeeldingen van het tekenfiguur gecensureerd. De Chinese president Xi Jinping baalt er al jaren van dat hij wordt vergeleken met het beertje.

Wie op Weibo, een Chinese versie van Twitter, iets wil schrijven over 'kleine beer Winnie', de Chinese naam van Poeh, krijgt een foutmelding. Daarin staat dat de inhoud van het bericht illegaal is. Afbeeldingen van de beer zonder commentaar worden daar voorlopig wel nog toegelaten. Maar sommige bewegende plaatjes (gifs) in de berichten-app WeChat zijn wel verwijderd.

De censuur is het gevolg van een grapje dat al sinds 2013 circuleert op het internet, na bovenstaande foto van de Chinese president met Barack Obama. Ze vergeleken een foto van de twee met een afbeelding van Winnie en Teigetje, een ander personage uit de boeken van A. A. Milne.

Iejoor

President Xi Jinping wordt sindsdien door gebruikers van social media regelmatig vergeleken met Winnie de Poeh. De Chinese leider doet dan ook verbazingwekkend vaak denken aan dat van het bekende tekenfiguur.

In 2014 zorgde een tweede foto voor opschudding: een handdruk van Xi Jinping en de Japanse eerste minister Shinzo Abe werd gelinkt aan een afbeelding van Poeh en zijn ezelvriendje Iejoor. Een derde, een vergelijking tussen de president in een paradewagen en Poeh in een speelgoedauto, was China's meest gecensureerde foto van 2015.

Dat Winnie de Poeh geblokkeerd wordt, is niet verbazingwekkend. Internetcensuur is alomtegenwoordig in China. Websites die niet stroken met de visie van de overheid zijn niet toegankelijk. De Communistische Partij is erg gevoelig voor afbeeldingen die het gezag van de president zouden kunnen ondermijnen.