Volledig scherm
De meeste yezidi's vluchtten naar Iraaks Koerdistan of naar Turkije Maar zo'n 50.000 yezidi's zoeken hun heil in het Sinjar-gebergte © reuters

Winter nu dé vijand van Yezidi's

Nog altijd houden duizenden yezidi's op de vlucht voor de terreurbeweging Islamitische Staat zich schuil in het Sinjar-gebergte. Met het aanbreken van de winter en het uitblijven van hulp, vrezen zij voor hun leven.

Volledig scherm
© reuters

Het miezert en een koude wind schuurt over de rotsen. De natuur in het Sinjar-gebergte maakt zich op voor een barre winter. In een van de bergdorpjes schuilt een kind in dunne, gescheurde kleding onder een roestige auto. Het jongetje bibbert en is ondervoed.

,,Door het slechte weer kunnen de helikopters met hulpgoederen ons al dagenlang niet bereiken,'' zegt Xalaf Tamo tegen het Koerdische medianetwerk Rudaw. Tamo is een van de naar schatting tienduizend yezidi's die zich nog altijd in het gebergte ophouden.

Het is begin augustus als Tamo met ongeveer 200.000 geloofsgenoten op de vlucht slaat voor IS. De soennitische extremisten jagen op de yezidi's, die zij beschouwen als duivelaanbidders. Als zij zich niet bekeren tot de islam, worden ze gedood. Vrouwen en meisjes riskeren een leven als seksslavin.

De meeste yezidi's vluchten naar Iraaks Koerdistan of naar Turkije Maar zo'n 50.000 yezidi's zoeken hun heil in het Sinjar-gebergte. Dat blijkt echter een reddingsvlot omgeven door de haaien van IS. Met behulp van Amerikaanse luchtaanvallen en Koerdische peshmerga lukt het tienduizenden vluchtelingen uiteindelijk via een corridor aan de omsingeling te ontsnappen.

Vee
Tamo blijft echter achter, net als veel andere geloofsgenoten. De vrouwen en kinderen waken over hun schamele vee en bezittingen, terwijl de mannen de wapens ter hand nemen om zich te verdedigen tegen IS.

Nog altijd vormt IS een bedreiging, zegt Qasim Simer, commandant van de lichtbewapende yezidi-strijders in het gebergte. ,,IS-strijders vallen regelmatig aan, maar we slagen er nog steeds in hen terug te drijven.''

Maar ook Simer vreest de winter, want omdat IS de meeste toegangswegen tot het gebergte onder controle heeft, zijn zijn strijders voor de aanvoer van wapens en munitie afhankelijk van helikopters. Bij slecht weer kunnen die de yezidi's in het gebergte niet bereiken.

De hoop van Simer is nu gevestigd op Koerdische troepen, die een aanval op IS voorbereiden om de stad Sinjar aan de voet van het gebergte en het gebergte zelf weer in handen te krijgen.

Vorige week zondag zegde de Iraakse minister van Defensie Khalid al-Obeidi de yezidi's nog wapens en logistieke steun toe bij de strijd om Sinjar.