Volledig scherm
Vluchtelingen riskeren hun leven om Lesbos te bereiken. © photo_news

Winterdip blijft nog uit bij vluchtelingen

Er komen minder vluchtelingen aan in Europa dan van de zomer. Het was zelfs een paar dagen stil op de Griekse eilanden, maar de echte winterdip moet nog komen. Met 1700 nieuwkomers per week blijft de druk op de opvangcentra in Nederland hoog.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© Photo News

Even leek de winterdip begonnen: 3 dagen lang kwamen er bijna geen bootjes uit oorlogsgebieden aan op de kusten van de Griekse eilanden. Maar dinsdag arriveerden er toch weer 3000 mensen. Ook daarmee is het dramatische hoogtepunt van deze zomer wel voorbij. Dat lag op 7000 mensen per dag.

Na het passeren van de Europese buitengrenzen reizen veel vluchtelingen verder Europa in. De afgelopen 5 weken arriveerden er wekelijks tussen de 1600 en 1800 in Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff spreekt al weken van een 'stabiele hoge instroom'.

De asielopvang staat volgens hem onverminderd onder hoge druk. Er lekte zelfs al een kabinetsplan uit waarin stond wat er moest gebeuren als er echt geen bedden meer beschikbaar waren: dan worden asielzoekers met wat geld in de hand de straat opgestuurd om zelf ergens een slaapplaats te vinden.

Met gemiddeld 1700 vluchtelingen per week is het minder druk dan in september, toen er wekelijks 2400 tot 4200 binnenkwamen.

Nareizigers
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is de achterstand in de registratie van vluchtelingen nagenoeg ingelopen. Bij de laatste 1700 zaten 330 zogenoemde nareizigers: vrouwen en kinderen van mannen die al eerder in Nederland waren aangekomen.

De instroom is nog hoger dan het aantal asielzoekers dat met een verblijfsvergunning weg kan uit een azc naar een woning: momenteel 700 per week, aldus het overheidsplatform Opnieuw Thuis. Het verschil van 1000 bedden per week houdt de urgentie om nieuwe opvangplekken te vinden onverminderd hoog.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zo'n 3000 noodopvangplekken in voorbereiding, verspreid over vijf gemeenten. Dat zou de komende 3 weken voldoende moeten zijn. Verder werkt de organisatie aan plannen voor de bouw van tien nieuwe azc's.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement