Volledig scherm
Donald Trump © AFP

Witte Huis veroordeelt blanke racisten nu wel

Het Witte Huis heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump ,,alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat'' veroordeelde toen hij sprak over de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op ,,blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen''. 

De lauwe reactie van de president schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De president weigerde aanvankelijk de extreemrechtse groeperingen die bij de protesten waren betrokken bij naam te noemen. Zijn dochter Ivanka Trump deed dat wel.

Geen plek voor superioriteitsdenken

Op Twitter zei Ivanka dat er in de Amerikaanse samenleving geen plaats is voor racisme, blank superioriteitsdenken en neonazisme. De dochter van de president riep op tot eenheid: ,,We moeten de handen ineen slaan, in een verenigd land."

Kritiek op Trump

Amerikaanse politici reageerden woedend omdat Trump de extreemrechtse groepen niet bij naam noemde in zijn reactie. Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. ,,Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen''.

Witte suprematisten en neonazi's

Cory Gardner, een republikeinse senator, zei op Twitter: ,,Meneer de president – we moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren witte suprematisten en het was binnenlands terrorisme.” 

Ook verschillende andere politici reageerden fel. ,,
Er is niets nationalistisch aan nazi's, de KKK of witte racisten. Zij zijn het tegenovergestelde van wat Amerika wil zijn", zei senator Marc Rubio. ,,Witte suprematisten en neonazi's gaan in tegen het Amerikaanse patriottisme en de idealen die ons als land zo speciaal maken", zei John McCain.