Woedende Bolsonaro op controversiële video: ‘Ik ga niet wachten tot ze mijn familie naaien’
videoHet Braziliaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een controversiële video vrijgegeven van een kabinetsberaad op 22 april tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers. Op de beelden beklaagt de scheldende en tierende president zich er onder meer over dat hij te weinig politie-informatie krijgt.
De videobeelden van de bijeenkomst maken deel uit van bewijsmateriaal in het onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro. Het Hooggerechtshof besloot daar vorige maand toe na het vertrek van oud-minister van Justitie Sergio Moro.
Die beschuldigde Bolsonaro ervan politie-informatie te willen hebben, mogelijk uit onderzoeken naar familieleden van de president. Ook zou Bolsonaro de directeur van de federale politie willen ontslaan en een vertrouweling als opvolger willen aanstellen.
Volgens Moro zouden de beelden het bewijs voor zijn beschuldiging geven. Een woedende Bolsonaro zegt op de beelden onder meer: ,,Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Dat is afgelopen! Ik ga niet wachten tot ze mijn hele familie naaien, of vrienden. Ik ga ze vervangen. En als dat niet kan, vervang ik de chef. En als dat niet kan, vervang ik de minister. Punt! We zijn hier niet voor de grap.” Terwijl hij die woorden uitspreekt, kijkt Bolsonaro in de richting van Moro, die ook bij de vergadering aanwezig was.
De woorden van de president, die zijn betoog doorspekt met vloeken en schuttingtaal, zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Onder meer dat hij in feite om een vervanging van de politiechef van Rio had gevraagd om zijn familie te beschermen. Maar omdat hij het niet letterlijk heeft over de ‘federale politie’, maar over ‘beveiliging’, is zijn uitspraak ook verwarrend.
Bolsonaro zegt in een reactie op de beelden dat hij doelde op zijn persoonlijke beveiliging en die van zijn familie en niet op politiemensen. Zwak punt in die verdediging is dat die persoonlijke beveiliging geen zaak is van de minister van Justitie maar van het ministerie van Institutionele Veiligheid onder leiding van generaal Augusto Heleno. Bovendien had Bolsonaro kort voor de bewuste ministerraad juist onder die persoonlijke beveiligers zelf enkele wijzigingen doorgevoerd.
Beledigingen
Op de beelden uit Bolsonaro ook beledigingen richting de gouverneurs van São Paulo en Rio de Janeiro, met wie hij ernstige conflicten heeft over de bestrijding van het coronavirus. João Doria, de gouverneur van São Paulo noemt hij ‘stront’, diens collega Wilson Witzel van Rio ‘mest’.
Ook voor andere kabinetsleden kan de video schadelijk zijn. Zo zei minister van Onderwijs Abraham Weintraub dat hij vond dat de rechters van het Hooggerechtshof zouden moeten worden gearresteerd. Minister van Mensenrechten Damares Alves zei dat gouverneurs en burgemeesters die maatregelen nemen om het coronavirus in te dammen moeten worden vervolgd en gevangen gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Braziliaanse president in het nauw door ‘verwoestende’ video
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is verder in het nauw gebracht in het onderzoek naar machtsmisbruik dat tegen hem loopt, nu steeds meer details uit een opgenomen ministerraad naar buiten komen. Diverse Braziliaanse media citeren bronnen die spreken van een ‘verwoestende’ video voor Bolsonaro. Tijdens de vergadering zou hij zijn regering vloekend en tierend duidelijk hebben gemaakt dat hij de top van de federale politie wil vervangen omdat die zijn familie ‘achtervolgt’. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
President Brazilië wil door: 'Ooit gaan we toch dood’
Terwijl het coronavirus in Brazilië al bijna 4500 levens eiste, gaat het in Brazilië vooral over het voortbestaan van de regering van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Het virus noemt hij nog altijd 'een griepje'. -
PREMIUM
Waarom blokkeert ‘machtig Navo-lid’ toetreding Zweden? 'Erdogan wil overkomen als sterke man’
De Turkse president Erdogan lijkt met de dag koppiger te worden. Zweden hoeft niet te rekenen op zijn steun voor het Navo-lidmaatschap. Hoe erg is dat?
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’ -
Amerikaanse juf die door 6-jarige werd neergeschoten klaagt school aan: ‘Waarschuwingen genegeerd’
De lerares die eerder deze maand werd neergeschoten door een 6-jarige leerling op een school in de Verenigde Staten klaagt het schoolbestuur aan. Het bestuur was door bezorgde collega's al drie keer gewaarschuwd vóór de schietpartij dat de jongen een wapen bij zich had, maar reageerde ‘apathisch’ en greep niet in.