De woedende menigte voor bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Er is vuur en er klinken geweerschoten.
Volledig scherm
De woedende menigte voor bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Er is vuur en er klinken geweerschoten. © REUTERS

Woedende meute dringt terrein Amerikaanse ambassade Bagdad binnen, personeel geëvacueerd

UpdateWoedende demonstranten en militiestrijders zijn er vandaag in geslaagd het terrein van de ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad binnen te dringen. Er klinken geweerschoten en er stijgen vlammen op vanaf het terrein in de Iraakse hoofdstad. Enkele Amerikaanse militairen houden vanaf het dak van de ambassade de situatie in de gaten. De Amerikaanse ambassadeur en ander personeel zijn in allerijl geëvacueerd.

Volledig scherm
© AFP

Eerder vandaag verzamelden zich duizenden demonstrerende mensen bij de Amerikaanse ambassade. Ze zijn woedend om de Amerikaanse bombardementen eerder deze week die aan 25 leden van de sjiitische militie Kataib Hezbollah in Irak en Syrië het leven kostten en dreigen het gebouw te bestormen. De Amerikaanse ambassadeur en het ambassadepersoneel zijn in allerijl geëvacueerd, nadat de angst voor rellen toenam.

Daarvoor hield de rouwende meute in de Iraakse hoofdstad begrafenissen van enkele van de omgekomen mensen. Later marcheerde een grote groep mensen richting de Amerikaanse ambassade. Volgens de persbureaus Reuters en AP bestormden de demonstranten het terrein van de ambassade en zijn ze dat terrein inmiddels binnengedrongen. AP heeft het over honderden woedende mensen, Reuters heeft het over duizenden. 

Inval

De woedende menigte voor de poort van de Amerikaanse ambassade in Bagdad.
Volledig scherm
De woedende menigte voor de poort van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. © REUTERS

Op het terrein rondom de ambassade gooien de demonstranten met waterflessen en stenen en hebben ze verschillende bewakingscamera's onklaar gemaakt. ,,Down, Down USA!”,  wordt er gescandeerd. En: ,,Death to America’’, ,,Death to Israel’’. De demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters waarin ze oproepen de ambassade te sluiten. Ook worden er tentjes opgezet om langere tijd in te verblijven.

De bewakers van de Amerikaanse ambassade hebben zich in het gebouw en op het dak teruggetrokken. Demonstranten zijn de beveiligingszone rond het gebouw gepasseerd en hebben gele vlaggen van de door Iran gesteunde Kataib Hezbollah-militie aan de muren van de ambassade opgehangen. Er klinken geweerschoten, er rookt traangas en er zijn vlammen te zien in een naastliggend receptiegebouw te zien. Ook een wachthuisje bij de ingang van het terrein zou in de fik zijn gestoken. Iraakse strijdkrachten zijn gearriveerd om de orde te herstellen. Zij schieten met traangaspatronen om de menigte te bedwingen.

Dood Amerikaan

De Amerikaanse ambassade in Bagdad.
Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade in Bagdad. © AFP

De Verenigde Staten voerden zondag verschillende bombardementen uit. Bij de Amerikaanse aanvallen in Irak en Syrië kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om het leven, 55 strijders raakten gewond. De bombardementen volgden kort op het onderzoek van de VS naar betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak waardoor een Amerikaan om het leven kwam en diverse anderen gewond raakten.

Het dodelijke slachtoffer was een Amerikaanse onderaannemer die voor het Amerikaanse ministerie van Defensie werkte. De K1-basis, waar zowel Amerikaanse en Iraakse soldaten gestationeerd zijn, bevindt zich in de Koerdisch Autonome Regio. Ze werd aangevallen door minstens dertig raketten. Amerika beschuldigt Iran ervan de militie te steunen, en daarmee voor onrust in Syrië en Irak te zorgen.

President Trump zegt dat Iran de aanval op de ambassade ‘orkestreerde’ en houdt het land daarvoor verantwoordelijk. ,,Iran heeft een Amerikaanse aannemer vermoord en velen verwond. We hebben krachtig gereageerd en zullen dat altijd blijven doen. Nu orkestreert Iran een aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak. Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden. Bovendien verwachten we dat Irak zijn troepen zal gebruiken om de ambassade te beschermen”, zei hij in een tweet.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.