Volledig scherm
Screenshot van het geweld tegen de politieagentes. © Patrick Lefelon

Woeste man valt allochtone politieagente aan met uppercut

VIDEOIn België is een heftig filmpje opgedoken van geweld tegen de Antwerpse politie. Op het filmpje, dat in handen is van hln.be, is te zien hoe twee politieagentes door een agressieve man worden aangevallen.

Een van hen, een agente met een moslim-achtergrond, incasseert zelfs een uppercut vol in haar gezicht. De man wordt kort erna aangehouden, maar wordt enkele uren weer vrijgelaten. Tot grote woede van de Antwerpse agenten. 

Het geweldincident vond volgens de Vlaamse nieuwssite tien dagen geleden plaats in het kantoor van sociaal woonmaatschappij De Ideale Woning in het Antwerpse district Berchem. De beelden zijn afkomstig van de beveiligingscamera van de organisatie. 

Quote

Hij begon te roepen en te schelden.

Gert Eyckmans, directeur De Ideale Woning

Volgens Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning, wacht de man al een aantal jaar op een huurwoning en kwam hij hierover op kantoor verhaal halen. ,,Hij raakte opgewonden toen hij hoorde dat hij geduld moet hebben'', vertelt Eyckmans. ,,Hij begon te roepen en schelden, en uiteindelijk greep hij een medewerkster vast. Dat was voor ons het moment om de politie erbij te halen." 

Tirade

Quote

Zoveel fysiek geweld hebben wij nog nooit meegemaakt.

Gert Eyckmans, directeur De Ideale Woning

Toen er twee agentes ter plaatse kwamen om de man te kalmeren, moesten ze het gelijk ontgelden. Toen ze de man bij de bovenarm wilden pakken om hem naar buiten te begeleiden, begon hij al vloekend om zich heen te slaan. Een van de agentes werd geraakt in haar gezicht en ging vervolgens zelfs onderuit. ,,Zoveel fysiek geweld hebben wij nooit eerder meegemaakt in ons kantoor'', aldus Eyckmans.

De Afrikaanse man kon uiteindelijk worden aangehouden op een bouwterrein vlakbij waar hij naartoe gevlucht was. De twee agentes kregen hierbij hulp van een bouwvakker en konden de man zo afvoeren naar een politiecel. Lang duurde hun triomf niet. De man werd enkele uren later weer vrijgelaten om later weer te worden verhoord, tot woede van de agentes. De allochtone agente die de uppercut tegen haar gezicht kreeg, zit nog altijd gewond thuis.

'Nultolerantiebeleid'

Het is niet het eerste geweldincident jegens de Antwerpse politie. Voor hen is de maat vol. Het feit dat de man vrijuit ging na zijn daad kunnen ze niet verkroppen. Bij twee recentere incidenten werd er echter wel kordaat opgetreden, mede naar aanleiding van een 'Zero Tolerance beleid' voor politiegeweld dat werd afgekondigd door minister van Justitie Koen Geens. Dat beleid had er volgens de Antwerpse politie ,,veel eerder moeten zijn''.