Volledig scherm
© Thinkstock

Wolf doodgereden nabij grens met België

In het Belgische Opoeteren is vanochtend een wolf om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Mogelijk gaat het om de wolf die eerder was gesignaleerd en die gisteren twee schapen zou hebben gedood in de regio. Experts denken dat de wolf uit Nederland komt.

De politiezone Maasland deelde een foto van de verongelukte mannetjeswolf op Twitter, meldt Het Laatste Nieuws. Het omgekomen dier zou niet wolvin Naya zijn, maar een tweede wolf. Dit weekend kwamen er verschillende meldingen binnen over dode schapen en signaleringen van  een wolf. De binnengekomen meldingen kwamen niet  overeen met het gedrag dat wolvin Naya vertoont. Naya loopt sinds enkele weken in het militaire domein van Leopoldsburg rond.

Twee schapenhouders in de zuidelijke regio ontdekten dit weekend beiden een dood schaap. Beide schapen zijn vermoedelijk gedood door een uit Nederland afkomstige wolf,  denkt de Vlaamse natuurvereniging Landschap vzw. Gisteren waren er ook verschillende meldingen van mensen in de regio die vermoedelijk een wolf bij daglicht hadden gezien.

Politiezone Maasland on Twitter

Deze "wolf" werd het slachtoffer van het ongeval deze morgen.

Naya

De dode schapen en de meldingen doen eerder denken aan een tweede wolf dan aan een uitstap van wolvin Naya, zegt Jan Loos. De Duitse wolvin, door wetenschappers uitgerust met een halsbandzender, leeft al bijna twee maanden tussen honderden schapen, zonder er een poot naar uit te steken. Bovendien staat ze bekend als erg schuw. ,,Ze komt alleen 's nachts in beweging."

Het is wachten op de gegevens van de halsbandzender van Naya om te weten of zij de schapen doodde of niet. Mocht het om een tweede wolf gaan, dan vermoedt Jan Loos dat die vanuit Nederland, en dus van het noorden naar het zuiden, door de Maasvallei trekt.

Loos benadrukt dat mensen niet bang moeten zijn van het dier. ,,De verhalen over wolven die mensen aanvallen komen enkel uit sprookjes'', zo klonk het eerder ook al bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). 

Vorige week troffen schapenhouders in Limburg elf dode lammetjes aan die volgens hun eigenaars het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Mocht de aanval het werk zijn van wolven, dan hebben de schapenhouders in elk geval recht op een schadevergoeding, die in dat geval door de provincie wordt betaald. 

Bekijk hier nog eens de wolf die in Putten werd gespot:

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.