Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen. © EPA

Wordt Spaanse kust opgeslokt? Delta verdwijnt met afschrikwekkende snelheid

videoDe januaristorm Gloria deed de delta van de Ebro bijna volledig onder water verdwijnen. Bewoners van het gebied waarschuwen al decennialang voor de gevolgen van de stijging van de zeespiegel én van het menselijk handelen.

 1. Nieuw wereldrecord of nepverhaal? Zuid-Afrika in de ban van superzeldzame tienling
  primeur?

  Nieuw wereldre­cord of nepverhaal? Zuid-Afri­ka in de ban van superzeld­za­me tienling

  Een burgemeester die het bevestigt, een regering die het tegenspreekt en een ziekenhuis dat de kaken stijf op elkaar houdt. Zuid-Afrika is al een week in de ban van de mysterieuze zwangerschap van een 37-jarige vrouw, die tot verbijstering van velen zou zijn bevallen van een tienling. Buiten de familie is er nog niemand die de kinderen daadwerkelijk heeft gezien. Indien het klopt, heeft Gosiame Thamara Sithole (37) een nieuw wereldrecord beet. Maar het Guinness World Book of Records heeft na dagen onderzoek nog altijd geen bevestiging gekregen. Wat is er aan de hand?
 2. Op jacht naar de meerval (en die zit dus gewoon in de IJssel)
  Play
  PREMIUM
  video

  Op jacht naar de meerval (en die zit dus gewoon in de IJssel)

  De glimlach van Mick Rijnhout is groot, heel groot, maar komt qua formaat niet in de buurt van de bek van de meerval die hij net heeft gevangen. In de IJssel, ergens tussen Kampen en Arnhem - de exacte locatie houdt hij liever voor zich -, vangt de Apeldoorner deze keer een exemplaar van ruim een meter. De Nederlandse rivieren zitten bomvol met de Silurus glanis, de Europese meerval, en de lengtes van de gevangen vissen worden steeds groter. Vissen van dik over de 2 meter zijn geen uitzondering meer.