Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de luchtfoto's is de overstroming van de delta goed te zien. Julio Bellaubí (onder) maakt zich zorgen. © EPA

Wordt Spaanse kust opgeslokt? Delta verdwijnt met afschrikwekkende snelheid

videoDe januaristorm Gloria deed de delta van de Ebro bijna volledig onder water verdwijnen. Bewoners van het gebied waarschuwen al decennialang voor de gevolgen van de stijging van de zeespiegel én van het menselijk handelen.

Restaurant Vascos heeft weer een storm overleefd. Dankzij de muur van stenen en rotsblokken, bijna twee meter hoog, die het etablissement al tien jaar van het zeewater scheidt. Het restaurant komt langzaam op een schiereiland te liggen. Aan weerszijden is het water verder opgerukt. Toen het restaurant in 1956 werd gebouwd, was de zee 200 meter ver weg, en lag het achter hoge duinen. In 1990 was de zee 50 meter dichterbij gekomen, in 2000 stond het water op 20 meter van Vascos, en vier jaar later stond het eenvoudige bouwsel al met de voeten in zee.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.