Volledig scherm
PREMIUM
Ashwaq Haji dacht in Duitsland veilig te zijn na haar ontsnapping uit handen van een IS-strijder die van haar een seksslavin maakte. Als ze de man ontmoet in Gmünd vlucht ze opnieuw, terug naar Irak. Foto AFP © AFP

Yazidi-meisje staat in Duitsland oog in oog met haar verkrachter van IS

Ashwaqs hart slaat om. Het Yazidi-meisje dacht veilig te zijn in Duitsland maar plotseling staat zij oog in oog met de IS-strijder die haar in Irak verkrachtte. Ashwaq vlucht, terug naar Irak.

Seksslavin

Ashwaq Haji is veertien jaar als strijders van Islamitische Staat in het noorden van Irak het gebied rond de berg Sinjar bestormen waar de Yazidi’s, een kleine minderheid met een afwijkend eigen geloof, al eeuwenlang leeft. De extremisten maken van duizenden vrouwen seksslaven, onder wie Ashwaq. Zij wordt voor honderd dollar verkocht aan een man die zich Abu Humam noemt. Haar leven wordt een hel. Zij wordt verkracht, mishandeld. Na drie maanden slaagt ze erin te ontsnappen. Het lukt haar om met haar moeder en een broer naar Duitsland te vluchten. Om daar, in Gmünd, een veilig bestaan op te bouwen.