'Ze stapten na de aanrijding uit en staken met messen'

Fietsdrama Tadzjikistan / videoEen van de slachtoffers van het fietsdrama in Tadzjikistan heeft bevestigd dat sprake was van een aanval met messen. Dat verklaarde een Belgische toerist die de overlevenden sprak tegenover VRT Nieuws. 

,,Ik heb gevraagd wat er was gebeurd en het eerste wat een van hen zei was dat ze waren aangereden door een auto en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken", zei Nicolas Moerman. 

Omstanders bij een van de gewonden van de aanrijding.
Volledig scherm
Omstanders bij een van de gewonden van de aanrijding. © AD

De Belg, die ook genoot van een fietsvakantie in Tadzjikistan, liftte met een vrachtwagen mee richting de hoofdstad Doesjanbe toen hij de slachtoffers zag. Zij stonden volgens hem aan de kant van de weg en gebaarden dat de wagen moest stoppen. ,,Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock."

Moerman kan niet zeggen wat het motief was voor de aanval, waarbij vier mensen om het leven kwamen. ,,Ik heb het raden naar wat de aanleiding geweest kan zijn."

'Aanslag'

In Tadzjikistan circuleerden al geruchten dat het geen ongeluk maar een aanslag zou zijn, mogelijk gepleegd door IS-aanhangers die terugkeerden uit Syrië. De autoriteiten in Tadzjikistan houden naar eigen zeggen rekening met de mogelijkheid van een terreurdaad. ,,We kijken naar alle scenario's. Een ongeval, beroving of terrorisme'', zei minister Ramazon Rahimov (Binnenlandse Zaken) vanmorgen. 

Foto's van verdachten van de aanslag.
Volledig scherm
Foto's van verdachten van de aanslag. © Akhbor.com

Inmiddels is ook een video van het incident opgedoken, van een ooggetuige. Daarop lijkt te zien dat de daders met de auto na de eerste botsing met de fietsers, expres omdraaien om nóg een keer op ze in te rijden. Het lijkt erop dat in elk geval een van de fietsers bij die tweede poging wordt geraakt.

Ondertussen hebben de autoriteiten van Tadzjikistan foto's vrijgegeven van mogelijke daders van de aanslag. Het gaat om zeer jonge mannen van 18, 19 en 21 jaar. Onduidelijk is of het om verdachten gaat die door de autoriteiten zijn neergeschoten of (nieuwe) verdachten die nog op de vlucht zijn.

De bestuurder en vier inzittenden van de wagen die op zo'n 90 kilometer van Doesjanbe inreed op de fietsers, waren volgens Rahimov gewapend. ,,Ze stapten na de aanrijding uit en vielen de toeristen aan met een vuurwapen en een mes", aldus de bewindsman. Volgens het Tadzjiekse ministerie van Volksgezondheid vertoonden de lichamen van de vier slachtoffers steekwonden.  

Verdachten

Volgens Rahimov werd een van de vijf verdachten aangehouden na het dodelijke fietsdrama en doodden veiligheidstroepen de overige vier. Een van hen is vermoedelijk de eigenaar van de auto die de toeristen raakte. Het is nog onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de verdachten precies zijn omgekomen. Een van de mannen verzette zich volgens de autoriteiten tegen zijn aanhouding. 

Door het incident kwamen vier toeristen uit Nederland, Zwitserland en de Verenigde Staten om het leven. De Amerikaanse ambassade gaat uit van opzet. ,,We veroordelen de wreedheid van de aanvallers'', meldt de diplomatieke post, die verder de ,,vriendelijkheid en gastvrijheid'' van de meeste inwoners van het land prees.

Volgens persbureau Asia-Plus beloofde de Tadzjiekse president Emomalii Rachmon 'alle noodzakelijke maatregelen' om de daders te identificeren en straffen. De leider van het Centraal-Aziatische land zou koning Willem-Alexander en de staatshoofden van de Verenigde Staten en Zwitserland gecondoleerd hebben met het overlijden van hun omgekomen onderdanen. De RVD kon dat vanmorgen nog niet bevestigen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wijst reizigers naar Tadzjikistan in zijn reisadvies op het gevaar van een aanslag. ,,De dreiging blijft aanwezig. Wees alert in het hele land'', schrijft het departement onder meer op zijn website. De laatste update dateert van 4 mei dit jaar.

In Tadzjikistan is de kans om slachtoffer van criminaliteit te worden groter dan in Nederland maar die criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers, schrijft het ministerie. Het raadt bezoekers van Tadzjikistan aan om na zonsondergang niet over de weg te reizen omdat de wegen slecht en onverlicht zijn en auto's en andere voertuigen slecht onderhouden zijn.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?