Volledig scherm
© Facebook

Zee legt enorme duikboot bloot die verging in Eerste Wereldoorlog

Op het strand van de Franse kustgemeente Wissant - vlakbij Calais - is momenteel iets uitzonderlijks te zien. De zee heeft er de resten blootgelegd van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog, die er in 1917 in moeilijkheden raakte en aan land liep.

De overblijfselen van het schip werden maandag gespot door een plaatselijke gids. Die deelde foto’s van het wrak op Facebook. Volgens Vincent Schmitt gaat het om de UC 61, een Duitse duikboot met een berucht verleden.

Hij werd in 1916 gebouwd voor de marine van het Duitse Keizerrijk en maakte deel uit van een vloot van 64, die verantwoordelijk was voor het vernietigen van 353 schepen. De vloot aasde op boten die tussen Engeland en Frankrijk pendelden om het front te bevoorraden.

Volledig scherm
© RV

De UC 61 - bijna 50 meter lang - was gespecialiseerd in het leggen van mijnen. Het was ook met dat doel dat hij in de noodlottige nacht van 25 op 26 juli 1917 op weg was richting Boulogne-sur-Mer. Hij moest daar en ook voor de haven van Le Havre in totaal 18 mijnen leggen. Om de netten ver op zee te vermijden, voer hij in de vroege ochtend dicht langs de kust van Wissant. Te dicht.

De 25 bemanningsleden verlieten de duikboot, maar niet voor ze overal bommen hadden gelegd. Ver zouden ze niet komen, want ze werden onderschept door een regiment Belgische ruiters. Het waren ook de Belgen die de boot later vernietigden, om de twee ton explosieven aan boord onschadelijk te maken. De onderzeeër brak daardoor in tweeën. Sindsdien ligt hij verzonken in het zand.

De getijden en zandverplaatsingen maakten hem nu weer zichtbaar. Dat gebeurde in het verleden ook al enkele keren, als een geest die af en toe verschijnt. ,,Het was indrukwekkend om zien”, aldus Schmitt. ,,Ik had een paar maanden geleden al opgemerkt dat er iets uit de zee omhoog stak, maar nu was het wrak duidelijk zichtbaar.”

Duinen

Het gaat om twee stukken, die op ongeveer 150 meter van de duinen liggen, zo’n 500 meter ten noorden van Wissant. Het ene is drie tot vier meter hoog en het andere tien meter. Volgens de gids zou het om stukken gaan van het voorste gedeelte van de duikboot.

Wie nieuwsgierig is: het wrak zou nog enige tijd zichtbaar zijn. Bezoekers wordt wel gevraagd hun gezond verstand te gebruiken als ze langsgaan. Je kunt bijvoorbeeld beter niet vlakbij het wrak komen en al zeker niet naar binnen gaan. 

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.