Volledig scherm
De Physalia physalis, beter bekend als het Portugese oorlogsschip © Getty Images/iStockphoto

Zeer giftige ‘kwallen’ gesignaleerd voor kust van Mallorca, Menorca en Ibiza

De verschijning ervan jaagt badgasten steevast angst aan en nu lijkt het weer zover te zijn voor de kust van Mallorca en andere eilanden van de Balearen. Daar zijn erg giftige ‘Portugese oorlogsschepen’ gesignaleerd, een soort kwalachtige wezens.

,,Tijdens haar vakantie op Mallorca fotografeerde een Berlijnse vrouw iets op het strand wat verdacht veel leek op een Portugees oorlogsschip”, zo schrijft de Duitse krant Die Welt. Marinebiologen van het Alfred Wegener Instituut hebben haar vermoeden bevestigd. Het kwalachtige organisme werd aangetroffen in de buurt van Sant Jordi in het zuiden van Mallorca.

Het Spaanse ministerie van Milieu reageerde eveneens en beaamde dat op 14 mei een exemplaar was gezien in de wateren nabij Sant Jordi. Andere waarnemingen zouden zijn gedaan voor de kust van Menorca en Ibiza, aldus het ministerie.

De stroming tijdens de lente heeft ervoor gezorgd dat de Portugese oorlogsschepen voor de kust van Mallorca zijn opgedoken, stelt het ministerie. Daarna zijn ze afgedreven door de wind. Ook in mei en juli vorig jaar waren er meerdere waarnemingen van de ‘kwallen’ aan de kustlijn van het eiland.

,,Raak ze in geen geval aan”, waarschuwt een woordvoerster van het ministerie. ,,Als je een exemplaar vindt, waarschuw dan onmiddellijk de kustwacht en bel het noodnummer.”

Op 14 mei meldde Portugal ook dat langs de hele kust moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van de ‘kwallen’. 

Lees door onder de foto.

Geen echte kwal

Het Portugees oorlogsschip is eigenlijk geen echte kwal, maar een siphonophora, een kolonie van individuele poliepen die glinsteren en schitteren. Toch kun je beter niet te dichtbij komen. De tentakels van het oorlogsschip kunnen tot 50 meter lang worden.

,,Deze tentakels kunnen afbreken en wegdrijven op de golven, waar ze moeilijk zichtbaar zijn voor zwemmers. Zelfs dood en gestrand kunnen de intacte tentakels nog steeds irriterend zijn”, aldus het Belgisch antigifcentrum op zijn website.

Het gif veroorzaakt hevige pijnen en bij sommigen ook ademnood. Het gif is dodelijk voor kleine vissen.