Zeer zeldzame witte giraf en haar jong gedood door stropers in Kenia

VIDEOIn Kenia zijn een zeldzame witte giraf en haar kalf gedood, vermoedelijk door stropers. De skeletten van de twee dieren zijn gisteren in het natuurreservaat Ishaqbini Hirola in het oosten van het land gevonden.

Dierenbeschermers zagen de giraf en haar kalf, die bekend zijn in Kenia, een maand geleden nog lopen. De moeder heeft ook nog een ander kalf, een vorig jaar augustus geboren wit mannetje. Het is onbekend of hij nog leeft.

Mohamed Ahmed Noor, die de leiding heeft over het reservaat, vermoed dat de dieren door stropers zijn vermoord. Het is ook mogelijk dat ze door strijders van de terreurgroep Al-Shabaab gedood zijn. De militie is in buurland Somalië en in de grensgebieden actief.

Zeldzaam beeld van het witte giraffenvrouwtje
Volledig scherm
Zeldzaam beeld van het witte giraffenvrouwtje © ISHQBINI HIROLA CONSERVANCY

Zeer zeldzaam

Er zijn slechts weinig witte giraffen in Kenia en ze worden zelden gespot. De dieren werden in 2017 voor het eerst op beeld vastgelegd. Die beelden waren het derde bewijs dat deze zeldzame dieren in het park leefden. Eerder waren ze al gezien in Tanzania en in een ander deel van Kenia.

De giraffen hebben leucisme, een aandoening die leidt tot een verminderde pigmentatie. Dit is iets anders dan albinisme, want de giraffen hebben wel donkere ogen in plaats van lichte ogen, een eigenschap van albinisme. 

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.