Volledig scherm
President Trump wordt vandaag medisch gekeurd © AFP

Zeg eens A: Trump krijgt eerste medische keuring als president

Donald Trump krijgt vandaag zijn eerste medische keuring als president. Het onderzoek volgt op zorgen die zijn gerezen nadat hij moeite had om woorden goed uit te spreken tijdens een belangrijke toespraak.

In het spraakmakende boek Fire and Fury van journalist Michael Wolff, dat lezers een blik in Trumps Witte Huis gunt, wordt hij neergezet als ongeconcentreerd en kinderlijk. Het boek openlijk vraagtekens bij de mentale gezondheid van de president.

Trump wordt niet psychiatrisch onderzocht, meldde het Witte Huis eerder deze week. Er bestaan geen regels voor de medische keuring van een president, die veelal eens per jaar wordt gedaan. Vorige presidenten werden getest op gewicht, bloeddruk en cholesterol. 

'Gezondste president ooit'

Trump kan zelf bepalen welke informatie hij uit het onderzoek naar buiten wil brengen, hoewel de onderzoekende arts vandaag wel met een verklaring komt. Voordat hij verkozen werd, meldde zijn eigen arts dat Trump 'de gezondste persoon ooit was die wordt gekozen tot president'.

De afgelopen dagen heeft Trump, die de publicatie van Fire and Fury nog wilde tegenhouden, zich meermalen boos uitgelaten op de aantijgingen in Wolffs boek. Zo twitterde de president dat hij 'echt heel slim' is en beweerde hij een 'enorm stabiel genie' te zijn. 

'Ongelooflijk sterke leider'

Het Witte Huis noemde de aantijgingen in het boek 'beschamend en lachwekkend'. ,,Als hij niet geschikt zou zijn, dan zou hij hier niet zitten'', reageerde Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders, die in Trump een 'ongelooflijk sterke leider' ziet. 

Trumps houding en optreden is 
voer voor psychologen. ,,Hij is instabiel, impulsief en een eersteklas narcist en je kunt je afvragen of hij wel de kwaliteiten heeft om de leider van de vrije wereld te zijn. Maar dat maakt hem nog niet geestesziek'', reageerde Allen Frances, verbonden aan de Duke University School of Medicine.

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.