Volledig scherm
De zwaar beschadigde kathedraal van Jolo. © Filipijnse politie

Zeker 20 doden en 81 gewonden bij dubbele aanslag katholieke kerk Filipijnen

UpdateBij twee explosies in een grote katholieke kerk zijn in het zuiden van de Filipijnen zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Ook raakten minstens 81 mensen gewond.

Volledig scherm
In de kerk is het een chaos. © AFP

De ontploffingen vonden plaats in de kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel (patrones van de zeelieden) in Jolo, zo’n duizend kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. De eerste bom ontplofte net na de drukbezochte zondagse mis, binnen in de kathedraal. De tweede ontplofte net buiten de kerk, toen regeringstroepen zich naar de kerk haastten. Onder de doden zijn zowel militairen als burgers, zo heeft het leger verklaard.

Minstens zeven soldaten zouden bij de explosies om het leven zijn gekomen. Onder de gewonden bevonden zich minstens veertien militairen en twee politieagenten.

,,We zullen de meedogenloze daders achter deze laffe misdaad vervolgen tot het einde van de wereld, totdat elk van hen voor de rechter is gebracht en achter de tralies gezet. De wet zal hen geen genade schenken’’, zei een woordvoerder namens president Rodrigo Duterte.

Minister van Defensie Delfin Lorenzana liet in een reactie weten meer militaire troepen richting de getroffen regio te sturen om er de orde te bewaken.

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
De ingang van de getroffen kerk. Bedekte lichamen op straat. © EPA

Autonome regio

Volledig scherm
© EPA

De aanslag gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie aankondigde dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao is goedgekeurd na een referendum dat plaatsvond op 21 januari.

De oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Die groepering vocht al sinds de jaren 70 voor een aparte islamitische staat in Mindanao.

De minister van Defensie Delfin Lorenzana heeft de regeringstroepen opdracht gegeven extra paraat te zijn en gebedshuizen extra te beveiligen. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist.

Volledig scherm
Filipijnse regeringstroepen patrouilleren door de straten van Jolo na de uitslag van het referendum. © EPA
  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.