Er is rook te zien vanaf de plek van de aanslag, Kaboel.
Volledig scherm
Er is rook te zien vanaf de plek van de aanslag, Kaboel. © AFP

Zeker 24 doden bij Taliban-aanslag prominente politicus Kaboel tijdens eerste campagnedag

updateBij een aanslag op het kantoor van de prominente politicus Amrullah Saleh zijn 24 mensen om het leven gekomen en 50 mensen gewond geraakt. Het was de eerste campagnedag voor de Afghaanse verkiezingen in september. 

De aanval begon gisteren met een explosie waarna een vuurgevecht van zes uur losbarstte tussen terroristen en soldaten van het Afghaanse leger. Saleh is lichtgewond geraakt bij de aanslag en kon snel in veiligheid worden gebracht. 

Amrullah Saleh is de nummer twee, de running mate, achter de huidige president Ashraf Ghani. Saleh, voormalig hoofd van de Inlichtingendienst, is op dit moment minister van Binnenlandse Zaken. Gisteren was het begin van de campagne, mede voor de partij Basej-e Milli (Nationale Beweging), ook wel Afghanistan Green Trend genoemd. Saleh richtte de partij op, die begon als een grassroots-beweging voor democratische hervormingen en tegen de Taliban.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vier militanten neergeschoten. Het leger heeft de levens gered van 150 burgers tijdens de aanval. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Taliban.