Volledig scherm
© Getty Images

Zeker 26 doden bij schietpartij in kerk in Texas

Jonge kinderen slachtofferIn een kerk in het dorpje Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas zijn bij een schietincident zeker 26 doden gevallen en zo'n twintig gewonden. Er zijn ook jonge kinderen onder de slachtoffers. 

Volledig scherm
Lokale bewoners zoeken troost bij elkaar na het drama. © REUTERS

Volgens ooggetuigen liep één schutter rond half twaalf in de ochtend (lokale tijd) de kerk binnen en opende hij het vuur op tientallen aanwezigen in de First Baptist Church. De schutter zou volgens de sheriff van de plaats even later zijn beschoten en overleden.

De schutter gebruikte een automatisch wapen en was 'in full gear'. Het jongste slachtoffer is vijf jaar oud, het oudste slachtoffer 72. Onder hen de 14-jarige domineesdochter. Twee doden werden buiten de kerk gevonden.

Het motief van de dader is nog onduidelijk. ,,We denken niet dat de schutter een connectie had met deze kerk. We hebben geen motief", aldus lokale sheriff Joe Tachlitt tegen CNN. Van terroristische motieven is volgens de politie geen sprake.

Ontslagen

De 26-jarige schutter Devin P. Kelley zou in 2014 zijn ontslagen uit militaire dienst wegens mishandeling van zijn vrouw en zoon, zo zegt een woordvoerder in de Los Angeles Times. Naast ontslag kreeg Kelley een gevangenisstraf van een jaar opgelegd. Aan CNN bevestigt de luchtmacht zijn ontslag, maar een toelichting op de reden daarvan werd niet gegeven.

Onder de slachtoffers zijn vier kinderen uit hetzelfde gezin. Een jongetje van vijf zou vier keer geraakt zijn door rondvliegende kogels. Ook een hoogzwangere vrouw, de acht maanden zwangere Crystal Holcombe, kwam om het leven.  

De kerkgangers konden op geen enkele manier ontsnappen aan de kogels. De schutter begon met schieten voor hij de kerk binnen ging, bleef schieten toen hij door de kerk liep en schoot richting de ingang en naar buiten toen hij zich omdraaide. 

Kracht

De voormalige president Barack Obama heeft via Twitter gereageerd op de tweet van de Amerikaanse president Trump, waarin hij God om kracht vroeg om met dit vreselijke verlies om te gaan. ,,Moge God ons ook de wijsheid geven om onszelf af te vragen welke concrete stappen we kunnen nemen om dit geweld met wapens te verminderen'', zo twitterde Obama, die in zijn periode als president tevergeefs heeft geprobeerd de machtige Amerikaanse wapenlobby te trotseren.

Bekijk hier de video: Zo verliep de schietpartij in Texas:

Bekijk hier de eerste beelden:

Volledig scherm
De kerk in Sutherland Springs. © AP
Volledig scherm
Zestien mensen neergeschoten, onder de slachtoffers mogelijk kinderen © ksat
  1. Bolsonaro stuurt leger naar Amazone om bosbranden te bestrijden
    Crisis Amazone

    Bolsonaro stuurt leger naar Amazone om bosbranden te bestrijden

    De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.