Volledig scherm
Tunesische officieren bewaken een hotel in Sousse. © reuters

Zeker 37 doden door aanval op luxeresorts Tunesië

UpdateIn de Tunesische stad Sousse is vrijdag een terroristische aanslag gepleegd op twee all-inclusiveresorts. De dader kwam per boot naar het strand waar hij met kalasjnikovs het vuur op argeloze vakantiegangers opende. Ook heeft hij met granaten gegooid en geschoten in een hotel. Er zijn 37 doden en 36 gewonden, waarvan er twee in levensgevaar verkeren.

Volledig scherm
© Instagram/Chervonec
Quote

Gasten begonnen naar het hotel te rennen en ik hoorde mensen zeggen dat er mannen met geweren op het strand liepen

David Schofield, toerist
Volledig scherm
Een gewonde man wordt door medici geholpen. © epa

Eerder werd gedacht dat de aanslag werd gepleegd door meerdere daders. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tunesië is de aanslag echter gepleegd door één persoon. Hij is doodgeschoten door de politie. Het zou gaan om een jonge student, die niet bekend was bij de autoriteiten.

Volgens ooggetuigen stapte schutter uit een rubberbootje in Port al-Kantaoui bij Sousse en opende op het strand het vuur op nietsvermoedende toeristen. Hij zou zijn kalasjnikov in een ingeklapte parasol hebben verborgen en verkleed zijn gegaan als toerist.

De getroffen hotels Impérial Marhaba en El Mouradi Palm Marina, die samen een strand delen, waren het doelwit. Vanaf het strand liep de dader het Impérial Marhaba binnen, waar hij de schietpartij voortzette. De complexen staan in de wijk El Kantaoui waar veel toeristen verblijven. 

Geen Nederlanders
In het getroffen hotel Imperial Marhaba verbleven zes Nederlanders via reisorganisatie Arke (TUI). Volgens Arke zijn zij allemaal in veiligheid. 

De vliegtuigmaatschappij schrapt zijn vlucht van zaterdagmorgen naar Tunesië, in verband met de aanslag. Of er komende dagen meer Nederlandse vluchten naar het Noord-Afrikaanse land geschrapt worden, is nog niet besloten.

Transavia heeft zowel op zaterdag als op zondag een vlucht naar Tunesië in de planning staan. De vluchten zullen worden gebruikt om toeristen die al in Tunesië zijn, naar Nederland te brengen. De maatschappij is nog met touroperators in gesprek of ze ook vakantiegangers laat vertrekken naar het land.

In de buurt van de hotels waren volgens de website Meenemen.nl zeker 82 Nederlands tussen de 19 en 53 op vakantie. Onder de doden zouden volgens Tunesische media in ieder geval Franse, Duitse, Belgische en Britse toeristen zijn. In totaal zijn de slachtoffers van zes verschillende nationaliteiten. 

Huilen
Nederlandse toerist John Wagemans uit Sittard bevond zich op het moment van de schietpartij zo'n 100 meter van het gebeuren. Hij had gelijk door dat de geluiden die hij hoorde om schoten gingen. ,,Ik zei tegen mijn vrouw 'rennen, want dit klopt niet'. En toen brak de hel los.''

De Ierse toeriste Elizabeth O'Brien uit Dublin was ook getuige van de aanslag. De vrouw dacht in eerste instantie dat het om vuurwerk ging.

David Schofield, ook een Britse toerist, vertelde aan Sky News dat hij bij het zwembad was, toen hij een grote explosie hoorde. ,,Gasten begonnen naar het hotel te rennen en ik hoorde mensen zeggen dat er mannen met geweren op het strand liepen."

Een andere vakantieganger, Susan Ricketts, vult hem aan: ,,Het klonk als een machinegeweer dat afging. Mensen huilen hysterisch." Toerist John Yeoman sloot zichzelf op in zijn kamer. ,,Mensen rennen door het hotel heen. Niemand weet wat hij of zij moet doen." (Lees onder de foto verder)

Volledig scherm
Beeld van de situatie in Sousse, Tunesië waar eerder vandaag een terroristische aanslag was. Het is nog niet bekend wie de persoon op de foto precies is. Het zou om een van de schutters kunnen gaan. © Facebook | Monastir Rusmiss

EU-commissaris Frans Timmermans heeft de terroristen gewaarschuwd die vrijdag in Tunesië en ook in Frankrijk en Koeweit dood en verderf hebben gezaaid. ,,Ze zullen falen. Hun ideologie is net zo boosaardig en onmenselijk als hun methoden. Wat zij zullen oogsten is onze vastberadenheid om terroristen te bestrijden en uit te schakelen.''

Sousse is een vooraanstaande badplaats in het Noord-Afrikaanse land en ligt 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. De stad is populair bij Westerse jongeren.

Niet de eerste keer
Eind maart werd Tunesië ook al getroffen door een aanslag. Bij de aanval op een Bardo-museum kwamen 21 mensen om het leven, voor het merendeel buitenlandse toeristen.

Ook op een strand in de buurt van een toeristenhotel in Sousse was het eerder raak. In 2013 blies een man zichzelf op, nadat hij van beveiligers het gebouw niet in mocht. Niemand raakte toen gewond.