Zeker 63 doden, 182 gewonden door bomaanslag bij trouwerij Kaboel

UPDATE/videoBij een explosie in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn gisteren minstens 63 doden en 182 gewonden gevallen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Afghanistan bekendgemaakt. Ze bevestigt ook dat het om een terroristische zelfmoordaanslag gaat en dat veel slachtoffers vrouwen en kinderen zijn. De aanslag is inmiddels opgeëist door een lokale groepering van Islamitische Staat. 

Volledig scherm
De schoenen van slachtoffers van de dodelijke bomaanslag tijdens een bruiloftsfeest in Kaboel. © EPA

De explosie vond plaats in het Dubai City trouwcentrum, in het westen van de stad. Daar waren meer dan 1000 mensen bijeen. De bom zou zijn afgegaan bij het podium waar muzikanten optraden. ,,Alle jongeren, kinderen en andere mensen die daar in de buurt waren, zijn gedood’’, aldus getuige Gul Mohammad.

,,Er zijn zo veel doden en gewonden’’, zei Ahmad Omid, een van de overlevenden. Volgens hem waren ongeveer 1200 gasten uitgenodigd voor het huwelijksfeest. ,,Ik was bij de bruidegom in een andere kamer toen we de ontploffing hoorden. Daarna kon ik niemand meer vinden. Iedereen lag verspreid over de hal.’’ De bruid en bruidegom hebben de aanslag overleefd

De Taliban liet al snel na de aanslag aan internationale persbureaus weten niks met de bomaanslag te maken te hebben. Het weerhield de Afghaanse president Ashraf Ghani er niet van om de groepering via Twitter te beschuldigen. ,,De Taliban kan zichzelf niet vrijpleiten. Zij bieden een platform voor terroristen.’’ Een lokale groepering van Islamitische Staat, die al meerdere bloedige aanvallen uitvoerde in de Afghaanse hoofdstad, eiste niet veel later de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag op. Die zou zijn uitgevoerde door een Pakistaan.

Lees door onder de tweet.

Ashraf Ghani on Twitter

Taliban cannot absolve themselves of blame, for they provide platform for terrorists. Today is the day of mourning, hence #StateBuilder have cancelled today's gathering at the Loya Jirga tent.

Zeventiende aanslag dit jaar

Volledig scherm
Een Afghaanse vrouw rouwt om het verlies van haar man en twee zoons bij de bomaanslag. © EPA

Op bruiloften in Kaboel vieren mannen en vrouwen het feest in aparte ruimtes. De grote en vrolijk verlichte trouwzalen in de stad zijn het centrum van gemeenschapsleven. Aan de bruiloftsfeesten wordt veel geld uitgegeven. Meestal worden honderden gasten uitgenodigd.

De aanval kwam op het moment dat Taliban en de Verenigde Staten proberen tot een overeenkomst te komen over de terugtrekking van de troepen van de VS. In ruil daarvoor zijn de Taliban verplicht de veiligheid in het land te bewaren. Beide partijen overleggen nu met hun leiders over de volgende stappen. De Amerikaanse onderhandelaar Zalmay Khalilzad zei dat de gesprekken ,,productief” waren, maar een officieel akkoord is er nog niet.

De aanslag op de trouwzaal was de zeventiende grote aanslag in de hoofdstad Kaboel sinds januari. Bij de vorige zestien werden volgens de autoriteiten minstens 113 mensen gedood en meer dan 700 gewond.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Hulpverleners tillen een van de gewonden in een ambulance. © AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Het aantal gewonden is zo groot dat velen in de ziekenhuisgangen worden behandeld. © REUTERS
Volledig scherm
Het Dubai City trouwcentrum in Kaboel waar de bomaanslag plaatsvond. © AP
  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.