Volledig scherm
De Dhammayazika tempel in Bagan © epa

'Zeker drie doden na aardbeving Myanmar'

UpdateEen aardbeving in Myanmar heeft vandaag zeker drie levens geëist. De slachtoffers zijn twee jonge meisjes en een volwassene. Het beroemde tempelcomplex van Bagan in het midden van het land heeft ook schade opgelopen door het natuurgeweld. De boeddhistische tempels en pagodes behoren tot de voornaamste toeristische bezienswaardigheden van het Aziatische land.

De meisjes die om het leven kwamen stonden op een rivieroever die wegzakte toen de grond begon te schudden, meldde de brandweer. Elders viel een dodelijk slachtoffer toen een tabaksfabriek instortte.

Ook zijn minstens 65 gebouwen in Bagan beschadigd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Religie en Cultuur in een persbericht. De oudste gebouwen in Bagan zijn zo'n duizend jaar oud.

Ooit was de plaats in het midden van het land de hoofdstad van een gelijknamig koninkrijk. Sinds de negende eeuw zijn er vele duizenden religieuze gebouwen opgericht. Tussen de 2000 en 3000 tempels en pagodes hebben de tand des tijds doorstaan, ondanks het feit dat Bagan vaker door aardbevingen wordt getroffen.

De beving van woensdag had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS) een kracht van 6,8 en deed zich voor op een diepte van zo'n 84 kilometer. Volgens diverse media in Zuidoost-Azië schudde de grond ook in India, Bangladesh en Thailand.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement