'Zeker duizend Rohingya afgeslacht in Myanmar'

VideoIn Myanmar is de bloedige onderdrukking van moslims van de Rohingya-minderheid veel ernstiger dan gedacht. Volgens twee VN-functionarissen zijn zeker duizend moslims gedood door Myanmarese legertroepen.

Volledig scherm
Legertroepen in Myanmar hebben het voorzien op Rohingya-moslims. © AFP

,,Tot nu toe gingen we uit van honderden slachtoffers, maar het kunnen er wel eens duizenden zijn.’’ Dat zeggen de VN-medewerkers, die de afgelopen maanden ook tienduizenden Rohingya de grens met buurland Bangladesh over zagen vluchten. Volgens rapporten maakt Myanmar zich verder schuldig aan grootschalige verkrachtingen en brandstichting.

Het zijn vooral vrouwen die Myanmar kunnen ontvluchten, meldt één van de VN-medewerkers. ,,Als je ziet wie er het land ontvluchten, dat zijn voornamelijk vrouwen. Ze praten over hun vermoorde echtgenoot, een oom die werd afgeslacht of een vermiste broer. Waar zijn alle mannen gebleven?’’

Apartheid

Volledig scherm
Een boeddhistische groepering in Myanmar protesteert tegen de Rohingya-minderheid. © AFP

De situatie van de ongeveer 1,1 miljoen Rohingya in het Aziatische land, het vroegere Birma, doet sinds oktober vorig jaar sterk denken aan een vorm van Apartheid. Myanmar ontzegt deze religieuze minderheid alle burgerrechten en bestempelt ze als illegale immigranten uit Bangladesh. Schokkende, niet-geverifieerde videobeelden tonen het recente geweld tegen de Rohingya. Onafhankelijke berichtgeving uit het conflictgebied in het noordwesten is vrijwel onmogelijk: het leger van Myanmar heeft de toegang tot deze regio geblokkeerd.

Opvallend is de positie van Aung San Suu Kyi. Als voorvechter van mensenrechten oogstte zij veel bewondering. In 1991 werd ze zelfs onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Tegenwoordig is ze één van de leiders van de Myanmarese regering. Ook al heeft ze formeel geen zeggenschap over het leger, toch wordt ze in het Westen fel bekritiseerd vanwege de vervolging van Rohingya in haar land.

Wel komt er hulp van buitenaf. Een schip met ruim tweeduizend ton aan voedsel en hulpgoederen is door de Maleisische regering gestuurd om de Rohingya te ondersteunen. Het overwegend islamitische Maleisië is zeer kritisch op de manier waarop Myanmar de moslim-minderheid behandelt.

  1. Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssuite

    Kersverse echtgenoot in coma na val van trap richting bruidssui­te

    Een Schotse bruidegom vecht voor zijn leven nadat hij op zijn huwelijksdag op weg naar de bruidssuite met zijn armen vol cadeaus struikelde, over een balustrade viel, ernstig gewond raakte en sindsdien in coma ligt. Volgens Avril, de ontroostbare bruid, is het nog maar de vraag of haar kersverse echtgenoot Chris Mallon het gaat overleven. ‘Hij heeft ernstig rugletsel, een hersenbeschadiging en long- en hartproblemen’, meldt ze.