Zeker twee doden bij nieuwe zware aardbeving op Lombok

UpdateHet Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een zware aardbeving, deze keer van 6.9 op de schaal van Richter. Tot dusver zijn er twee doden te betreuren, zo meldt AP. Er is geen tsunamiwaarschuwing gegeven.

De aardbeving was ten noordoosten van Lombok op een diepte van ruim 25 kilometer. De twee doden, één op Lombok en één op het naburige eiland Sumbawa, werden in hun huis bedolven onder het puin. Veel mensen zitten zonder elektriciteit. Het Franse persbureau AFP spreekt zelfs van vijf doden.

De Nederlandse Chaïm Fetter is momenteel op Lombok, waar hij een opvanghuis voor straatkinderen runt. Hij meldt dat de beving van vanavond vrij heftig was. ,,Deze was behoorlijk, zwaarder dan vanmorgen. Er zijn kinderen aan het huilen en wij zijn het kantoor uit gerend. Gelukkig is er bij ons niemand gewond geraakt." 

De laatste weken werd het Indonesische eiland (2,4 miljoen inwoners) al meermaals getroffen door aardbevingen en naschokken. Afgelopen nacht was er ook al een beving op Lombok, die een kracht van 6.3 op de schaal van Richter had. Ook toen was het noordoosten van het eiland het epicentrum. Beide schokken zijn op het toeristeneiland Bali gevoeld. De autoriteiten houden rekeningen met schade door de bevingen, maar daarvan zijn nog nog nauwelijks meldingen geweest. 

Volledig scherm
Het tehuis waar Chaïm werkt is flink beschadigd door de beving van afgelopen nacht. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org

Rampgebied

Na de aardbeving begin augustus veranderden grote delen van het eiland in een rampgebied. Er vielen ruim 450 doden, naar schatting 1300 gewonden en nog eens 350.000 mensen raakten dakloos. De totale schade na die schok werd getaxeerd op zeker driehonderd miljoen euro.

De Indonesische eilanden, de Amerikaanse westkust, Japan en de Filipijnen liggen op de zogenoemde 'ring van vuur', een gebied waar veel aardbevingen voorkomen. 

Volledig scherm
Een bewoner bekijkt de schade. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org