Volledig scherm
Archiefplaatje van Kuifje met zijn hondje Bobbie. © ANP

Zeldzaam Kuifje-album voor ruim 68.000 euro verkocht

Een zeldzaam Kuifje-album is via de veilingsite Catawiki voor 68.501 euro verkocht. Het gaat om een album uit 1943 dat geldt als de 'alternatieve editie' van het Kuifjeverhaal 'L'lle Noire' (De Zwarte Rotsen). Wie de koper is, is niet bekendgemaakt.

Op verzoek van Hergé, de tekenaar van Kuifje, werd in 1943 een oplage van slechts tien stuks gedrukt. Het was de bedoeling het album naar kranten en tijdschriften te sturen, zodat die het voor publicatie konden gebruiken. Het album dat nu is geveild, werd echter nooit verstuurd en is bij Hergé in de studio blijven liggen. Om onbekende redenen had Hergé 31 plaatjes uit het album geknipt.

Een Nederlandse kenner van Kuifje herinnerde zich dat hij ooit in het archief van Casterman, uitgever van Kuifje, een schriftje had gezien met daarin uitgeknipte plaatjes. De kenner heeft foto's van dat schriftje gemaakt. Inmiddels is gebleken dat de knipsels exact de ontbrekende plaatjes uit het album zijn. Of de plaatjes ooit nog bij het album worden gevoegd is nog maar de vraag, aldus Catawiki.