Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. Let op: dit is niet Annie Bird. © Shutterstock

Zeldzame afwijking: Annie (19) proeft wat ze hoort

Een typisch gevalletje van 'Je zal het maar hebben.' Voor de 19-jarige Annie Bird uit het Schotse Edinburgh is het altijd een verrassing waar haar eten of drinken naar smaakt. Ze proeft namelijk wat ze hoort. Staat bepaalde hiphop aan? Dan proeft ze spontaan vers gebakken muffins. Hoort ze het woord put? Dan krijgt haar eten de smaak van rottend voedsel.

Annie lijdt aan een speciale vorm van synesthesie. Normaal behelst deze zeldzame afwijking (0,05% van de mensen) dat zintuigen zich met elkaar vermengen, maar op een minder ingrijpende wijze. Zo worden getallen of woorden aan kleuren gekoppeld. Voorbeeld: bij het horen van het getal zeven wordt de kleur rood opgeroepen in het hoofd van een persoon. 

Annie heeft echter een zeer zeldzame aandoening waardoor muziek, woorden of gedachtes haar smaak ter plekke veranderen. ,,Ik dacht altijd dat het normaal was, dat iedereen woorden en muziek kon 'proeven'. Tot ik ooit een video op YouTube zag en daar zag wat synesthesie inhield. Ik ben gaan zoeken en toen ik deze vorm tegenkwam dacht ik: 'Dat ben ik!'''

De afwijking kan lastig zijn om mee te leven, vertelt ze aan 
The Mirror. Zelfs het lezen van een boek zorgt ervoor dat de smaak in haar mond verandert. Wanneer er te veel impulsen haar hoofd binnendringen kan het soms leiden tot paniekaanvallen. Toch zijn er volgens haar ook positieve punten. Het maakt haar naar eigen zeggen creatiever en naar muziek luisteren is een stuk interessanter. 

Willekeur

Zijn er dan nog gekke voorbeelden? Het woord 'links' zorgt ervoor dat de patat van McDonald's proeft, terwijl nummers van popster Lana Del Rey zorgen voor de smaak van mango. Het woord 'put' geeft daarentegen een 'rottende smaak' en bij het woord 'beving' of 'trilling' smaakt haar eten of drinken naar cement. Niet bepaald fijne smaken tijdens een dinertje. ,,Als ik in gesprek ben tijdens het eten en ik hoor bepaalde woorden, dan probeer ik gewoon even niet te eten of niet te slikken.''