Zelenski vraagt toelating EU na opmerkingen Von der Leyen: ‘Ik ben er zeker van dat we dat verdienen’
UPDATEDe Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt de Europese Unie zijn land direct als lid toe te laten. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen stelde eerder al dat Oekraïne op termijn welkom is. ,,Ze horen bij ons, en we willen hen erbij”, zei ze in gesprek met Euronews.
Het landenblok zou Oekraïne via een nieuwe speciale procedure moeten laten toetreden, aldus Zelenski. ,,Ons doel is om bij alle Europeanen te zijn, en - dat is het belangrijkst - om gelijk te zijn”, zei Zelenski in een videotoespraak. ,,Ik ben er zeker van dat dat eerlijk is. Ik ben er zeker van dat we dat verdienen.”
Zaterdag drong de Oekraïense president al aan opnieuw naar het besluit over Oekraïense toetreding te kijken: ‘Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en een besluit te nemen over een EU-lidmaatschap van Oekraïne’, twitterde hij.
Afgelopen nacht heeft Zelenski gebeld met Von der Leyen. Naast het Oekraïense lidmaatschap van de Europese Unie kwamen ook onderwerpen als militaire en financiële steun aan bod, aldus Zelenski op Twitter.
Oekraïne moet er niet op rekenen dat het onder druk van de Russische inval nu snel tot de EU kan toetreden, en in elk geval is dat niet in handen van de Europese Commissie. Daarover, aldus de woordvoerder van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vanmiddag, gaan de 27 EU-lidstaten. Von der Leyen wekte misschien verwachtingen dat Oekraïne snel bij de EU zou kunnen, maar de intentieverklaring gaat voorbij aan de zeer strikte eisen en procedures waarmee elke toetreding gepaard gaat.
Dat proces – aldus Von der Leyen’s woordvoerder – ‘is in handen van de lidstaten’. Voor zover bekend is er ook nog geen toetredingsaanvraag, maar dat mag niet verwonderen, zegt de Commissie. ,,Oekraïne heeft met een invasie af te rekenen en de verklaring van president Zelenski was duidelijk.” Ze voegden nog toe dat Brussel Oekraïne ook als partnerland op alle mogelijke manieren bijstaat en wellicht de komende tijd nog intensiever zal bijstaan.
Nieuwe sancties
Von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigden gisteren nieuwe maatregelen aan tegen de Russische invasie van Oekraïne. Ze vrezen dat Rusland na Oekraïne verder wil trekken naar Georgië, Moldavië en de westelijke Balkan, aldus Borrell.
Het gehele EU-luchtruim is tot nader order gesloten voor Russische vliegtuigen. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken. Dat geldt ‘ook voor de privétoestellen van Russische oligarchen’, onderstreepte Von der Leyen.
In onze Live Nieuws Update spraken we buitenlandverslaggever Bob van Huet over deze ontwikkeling:
Daarnaast is de Europese Commissie tot de historische overeenkomst gekomen om wapens te leveren aan Oekraïne. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Unie dat ze als geheel wapens zendt naar een gebied dat aangevallen wordt. Naast wapentuig, munitie en ‘niet dodelijke’ materialen als helmen en EHBO-trommels, zijn de EU lidstaten ook bereid gevechtsvliegtuigen te leveren die door de Oekraïners bemand kunnen worden, aldus Borrell. In totaal wordt 500 miljoen euro uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne.
Verder worden de Russische zenders Russia Today en Sputnik geweerd omdat ze als spreekbuis voor het Kremlin dienen. Zij ‘zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden’, aldus Von der Leyen.
Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
Oekraïne en de EU
De Oekraïense president Zelenski sprak over ‘de langdurige discussie’ over de toelating van Oekraïne tot de EU. Hij verwees waarschijnlijk naar het associatieakkoord dat de Unie in 2014 sloot met het land.
Hierin werd een economische samenwerking tussen de Unie en Oekraïne afgesproken, maar er werd wel duidelijk gemaakt dat het niet per se een voorbode voor daadwerkelijk lidmaatschap was. De EU eiste dat Oekraïne hervormingen door zou voeren om het land democratischer te maken, de economie te moderniseren, corruptie te bestrijden en mensenrechten te bevorderen. Nederland stemde destijds in een referendum tegen het akkoord, maar vanwege een meerderheid bij andere lidstaten werd het verdrag toch gesloten.
Net als veel andere Oost-Europese landen wil Oekraïne zich al jaren graag aansluiten bij de EU. Niet alleen biedt het economische zekerheid voor het land, dat bij lidmaatschap extra steun zou ontvangen, maar het zou ook bescherming bieden tegen Russische invloeden. Oekraïne hoopt nu met EU-lidmaatschap te kunnen rekenen op militaire hulp van Europa.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMTurkije en Syrië
Momenten van geluk tussen de puinhopen van de aardbeving: ‘Lach van de jarige job is onbetaalbaar’
-
Boris Johnson zegt ‘sorry’ voor ‘per ongeluk’ misleiden parlement over lockdownfeestjes
De Britse oud-premier Boris Johnson heeft ‘sorry’ gezegd dat hij ‘onbedoeld’ het parlement heeft misleid over illegale feestjes in de ambtswoning tijdens de coronalockdown. Maar hij houdt vol dat hij dat niet met opzet deed. Dat zei Johnson voor een parlementaire commissie die zijn uitspraken over ‘partygate’ onderzoekt. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUM
Nederlandse tiener verdacht van aanslag op kantine Belgische voetbalclub: ‘Wilde mijn neefje helpen’
De 18-jarige Nederlander Saverio B. stond woensdag in België terecht voor een aanslag met een vuurwerkbom op de kantine van het jeugdcomplex van voetbalclub Beerschot. Samen met zijn neefje spoot hij in graffiti op de zijgevel een dreigement naar een jeugdspeler van Beerschot, van wie de oudere broers in het drugsmilieu zitten. Saverio B. kwam met een opmerkelijke vraag naar de rechtbank.Antwerpen
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
EU komt met nieuwe maatregelen: wapens naar Oekraïne en luchtruim dicht voor Rusland
De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen tegen de Russische invasie van Oekraïne aangekondigd. Zo stuurt Europa Oekraïne wapens en munitie. Alle EU-landen sluiten verder hun luchtruim voor Russische vliegtuigen, en Russische propagandazenders worden in de hele EU geweerd. Belarus kan vergelijkbare sancties verwachten vanwege het bondgenootschap met het Kremlin. Dat deelden Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Josep Borrell in een persconferentie. -
EU geeft Rusland financiële dreun: Russische banken verliezen toegang tot SWIFT
Het westen pakt toch verder door met zijn sancties. De internationale betaaloperator SWIFT gaat op slot voor geselecteerde Russische banken. Dat maakt het voor hen veel moeilijker om internationale betaaloperaties uit te voeren.